Velimir Bujanec i ekipa News Bar-a (Foto: PIXSELL)
Velimir Bujanec i ekipa News Bar-a (Foto: PIXSELL) Foto: Pixsell

Voditelj Bujice Velimir Bujanec nepravomoćno je dobio spor protiv News Bar Empire, poznatog izdavača satiričnog i humorističnog sadržaja.


Sud je zaključio da su o Bujancu objavljene neistine, koje su k tome još i uvredljive. Zato će News Bar, ako presuda postane pravomoćna, morati platiti Bujancu 12 tisuća kuna odštete.

Vezani članci Prosvjed Pravda za djevojčice, ilustracija Seksao se s djevojčicom, ona zatrudnjela pa pobacila: Muškarac uz olakotne okolnosti dobio samo šest mjeseci zatvora Brenton Tarrant Napadač iz Christchurcha osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta

Sutkinja Snježana Šagud uvredljivim je ocijenila tekst objavljen na News Bar-ovom portalu u svibnju 2015. pod naslovom "Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura". Prema Bujančevoj tužbi, u tom su tekstu objavljeni neistiniti i uvredljivi navodi. On tvrdi kako je cijeli tekst netočan, piše Telegram.

Vlado Lucić, tadašnji glavni urednik News Bara uvjeravao je sutkinju da je u pitanju prava, kritična satira. "Komentirali smo ovim tekstom tri različite vijesti: uhićenje jednog velikog dilera, presudu protiv gospodina Bujanca zbog plaćanja kokainom prostitutke te njegov angažman tijekom braniteljskih prosvjeda. Taj članak je bio jedna velika fora", objašnjavao je Lucić. News Bar je, osim toga, objavio Bujančev demantij sporne vijesti, što je bio jedinstven slučaj demantiranja potpuno lažne objave.

Ipak, sud nije povjerovao Luciću, niti njegovom obrazloženju satire, niti onome što piše u Općim uvjetima korištenja tog portala.

Naime, sud je zaključio da News Bar mora platiti odštetu. I to zato što je objavio neistinite informacije, kojima je svjesno i bezobzirno uvrijedio i oklevetao Velimira Bujanca.

"Ovi navodi izneseni su na krajnje neprihvatljiv i neprofesionalan način te se stoga njihovom objavom svjesno i zlonamjerno, moralno diskreditira osobu Velimira Bujanca i to ne samo kao čovjeka, nego i kao novinara. O novinaru treba imati svijest kao osobno i profesionalno odgovornoj osobi. Ta odgovornost se ogleda u savjesnom, objektivnom, točnom, istinitom i potpunom informiraju javnosti o temama, događajima, pojavama i sličnome. Osoba novinara pretpostavlja i poštenje, ugled i čast, te se novinar prilikom obavljanja novinarske djelatnosti mora rukovoditi najvišim moralnim i etičkim načelnima", pojašnjava se u presudi.

"To što je za Velimira Bujanca napisano da je povezan sa zapljenom velike količine droge, da naglašava kako su osobe srpske nacionalnosti u pravilu nepoštene te da svoju emisiju Bujica odjavljuje pozdravom koji je zakonom zabranjen predstavlja tvrdnje koje mogu izazvati javnu osudu i prijezir te nanijeti mu štetu", dodaje se.

Sutkinju Šagud News Bar nije uspio uvjeriti da je uradak o Bujancu satirični osvrt, već je zaključila kako su u pitanju svjesne izmišljotine. Satira, kako ona ocjenjuje, predstavlja ismijavanje konkretnih, postojećih anomalija u društvu, dakle ismijavanje stvarnih činjenica i događaja, a ne izmišljenih.

To što News Bar u svojim uvjetima korištenja ističe kako su sve objavljene vijesti izmišljene, nije prema njezinom mišljenju dovoljno, jer to ne znaju svi njegovi korisnici. Sutkinja nije našla nikakvu vezu između News Bar-ovog teksta o Velimiru Bujancu u vijesti o uhićenju dilera, presudi protiv Bujanca i njegovoj ulozi u braniteljskom prosvjedu u šatoru.