Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vidno uznemiren

Milanović oštro o ukidanju jednoglasnosti u EU-u: "Onaj tko to želi, koji nije ništa naučio iz ranijih iskustava, nek' se onda ubije"

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr
Sama činjenica da se među državama Europske unije raspravlja o ukidanju jednoglasnosti pri donošenju dijela njezinih odluka je "uznemirujuća", rekao je u petak predsjednik Zoran Milanović u Portu gdje sudjeluje na susretu europskih predsjednika.

Zoran Milanović u sjevernom portugalskom gradu sudjeluje na sastanku formata Arraiolos koji dvadeset godina okuplja europske predsjednike bez izvršnih ovlasti, ovaj put njih trinaest.

Predsjednik je iz razgovora predsjednika, na kojem se nije "zaključilo ništa", izdvojio pitanje ukidanja jednoglasnosti u Europskoj uniji, temi o kojoj se proteklih godina razgovara unutar saveza.

Milanović je rekao kako bi onaj koji u ime Hrvatske prihvati taj prijedlog, koji dolazi naravno iz Njemačke i Francuske, počinio čin veleizdaje.

Naglasio je da o tome razmišlja dosta država, kako je sama ta činjenica uznemirujuća te da većina ne može manjini nametati odluke.

Pročitajte i ovo Božidar Longin Božidar Longin "Zašto ti meni naplaćuješ?": HDZ-ov župan po otocima se ponašao kao šerif pa mu USKOK otvorio istragu

Vijeće Europske unije i Europsko vijeće odlučuju isključivo jednoglasno o nizu "osjetljivih" pitanja, poput vanjske i sigurnosne politike, financija, dijela odredaba u pravosuđu i unutarnjim poslovima, članstva u EU-u i drugih.

Pitanje mehanizama donošenja odluka na području vitalnih nacionalnih interesa su intimni prostor, a ako se jednoglasnost ukine EU će postati naddržava, upozorio je Milanović.

"Onaj tko to želi, a koji nije ništa naučio iz iskustva Austro-Ugarske, Austrije prije toga, Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i ove zadnje Jugoslavije, nek' se onda ubije."

Predsjednik je istaknuo da EU ne može postati federacija jer je riječ o zajednici nacija koje su davno nastale, čije su uloge davno podijeljene i koje idu zajedno, ali i svaka nekim svojim putem.

"EU danas ide na pogon najvećih i najjačih država, a Hrvatska je ušla u taj savez ne iz nekih dubokih ideoloških uvjerenja, nego u želji da iskoristi neke pogodnosti, potpuno legitimno", rekao je.

"A oni su nas unutra primili na relativno jeftin i legitiman način, da iskoriste naše tržište i neke naše prednosti, to je tako i ništa drugo", zaključio je hrvatski predsjednik.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Individualni pristup Svakome po zaslugama - Plenković komentirao proširenje EU-a: "Nije realno da svi uđu skupa"

Format Arraiolos 2003. pokrenuo je portugalski socijalistički predsjednik Jorge Sampaio u istoimenom gradiću u južnoj portugalskoj pokrajini Alentejo. Na dvadesetu godišnjicu skup se vratio u Portugal, u Porto.

U taj grad stiglo je 13 predsjednika država članica Europske unije: iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Finske, Mađarske, Irske, Poljske, Bugarske, Estonije, Grčke, Latvije i Malte, uz domaćina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene