Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV

Milanović Kosor: Tko je palio požar, ne može ga gasiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove tv, Milanović je kazao kako mjere dolaze sa zakašnjenjem.

'Samo je pitanje definicije je li riječ o posljednjem času ili je zakašnjelo. Je li zadatak Vlade da nas dovede pred točku potopa? Takvi programi se donose na početku mandata a ne na kraju, a naročito ne godinu i pol dana nakon početka krize. Zadnjih godinu i pol dana SDP je u saboru imao 21 konkretan zakonski prijedlog. Vlada ih je odbila i sve do jednoga je inkorporirala u svoj prijedlog', rekao je Zoran Milanović,

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Ni Milanoviću nije ostao dužan Grbin o potezima premijera i ministara: "Svi oni koji su napisali da je Plenković posjet Grčkoj iskoristio za skupljanje političkih poena - u pravu su" Slavlje premijera i predsjednika REAKCIJE NAKON POBJEDE Čestitke stižu sa svih strana, Plenković slavio u Španjolskoj, a Milanović u Čileu. "Kakva utakmica, koja obrana. I na kraju spektakl"

Sadržajno smatrate da su uzeli vaše ideje koje su dobre a politički smatrate da smo izgubili godinu i pol?

Nikoga ne optužujem za krađu ideja. Ne smatram da su to velike ideje, to su rješenja koja postoje u svijetu.

Postoje li dva, tri vaša prijedloga od godinu i pol gdje ste Vladi spremni pružiti ruku?

Kod smanjenja parafiskaln

ih nameta i nije to jedini prijedlog.

Mnogi kažu da je hrabro od premijerke što je izašla s ovakvim prijedlogom, sebe stavila na čelo i sve stavila na kocku, a i mogućnost da izgubi izbore ali provede bolnu reformu. Radi li se o državničkom potezu?

Državnički potez bi bio da je to učinila prvog dana. Dokaz da je to radila na brzinu su porezne stope pa se onda najviše udara na srednji sloj. Oni koji imaju najmanje dobivaju nekoliko desetaka do stotinu kuna. Time si neće pomoći. I dalje ne vidimo da je uveden porez na kapital, porez na dividendu. Ove godine će opet biti nekoliko korporacija koje ce ostvariti profite u vrijednosti nekoliko milijardi kuna. Hrvatska je jedna od rijetkih država u kojoj se na to ne plaća porez.

Premijerka je objavila da u državnoj administraciji imamo pet posto viška ljudi i da kreću otpuštanja. Po vama, koliko imamo viška ljudi?

Odgovor na to pitanje može vam samo dati vlast i odgovornost je samo na vlasti. Je li to pet posto, 10 ili 12 može reći samo onaj koji ima jasan uvid u stanje. Ako Vlada kaže pet posto, onda smo mi u ovom trenutku to spremni prihvatiti.

U slučaju da pobijedite, bi ste li pozvali MMF da pomogne Vladi?

Hrvatska može bez toga i učinit ćemo sve da bude bez toga. U ovom trenutku smo relativno blizu toga, ali mi to ne želimo. Mi nećemo time plašiti hrvatsku javnost i uvjereni smo da to možemo provesti sami. Odgovor na to vam može dati samo onaj tko nakon izbora provede temeljitu analizu državnih financija. Mi stvarno stanje ne znamo.

Mislite da ministar financija skriva pravo stanje financija?

Državni ministar financija je samo blagajnik koji vodi računa da blagajna u određenoj mjeri funkcionira.

Budimo iskreni, u 2010. smo, nemoguće je voditi državne financije na način da se nešto skriva? To je apsolutno moguće sakriti i to vam najbolje pokazuje primjer Grčke.

Koje su dvije, tri strateške reforme za koje smatrate da je potreban konsenzus?

Racionalizacija državne potrošnje, dakle smanjenje državnog proračuna. U kojoj mjeri rasteretiti gospodarstvo, u kojoj mjeri smanjiti cijenu rada, porezni sustav učiniti pravednijim. Oporezivati luksuz, bogatstvo i ekstra profite kojih u Hrvatskoj još uvijek ima.

Mirovine, socijala, zdravstvo. Jesu li to točke u kojima ste spremni sjesti za stol s HDZ-om i dogovoriti plan za idućih 15 godina?

Ne, mi smo spremni i vjerujemo da smo u stanju dobiti povjerenje građana i preuzeti odgovornost zajedno sa svojim koalicijskim partnerima. SDP tu nije sam, tu su barem dvije stranke, HNS i IDS.

Većina građana prema istraživanju Nove TV smatra da premijerka Kosor ne može zemlju izvući iz krize, ali niti vi da preuzmete vlast.

Ne komentiram ankete. Vjerujem im i mislim da griješe u minimalnim postocima.

50 posto građana smatra da ne bi mogli zemlju izvući iz krize?

Ali vjeruje da bi mogla koalicija SDP-a i koalicijskih stranaka a mi vjerujemo u tim. Ja nemam ambicija biti imperator i ponašati se kao kralj.

Vi mislite da zemlju možete izvuci iz krize ako dobijete mandat? Svakako, vjerujem u to.

Koja je vaša najbolja osobina za koju smatrate da može biti presudna da izvučete zemlju iz krize.

Mi smo ekipa koja za sebe neće govoriti da je poštena ali mi smo ekipa koja nije dio sustava koji je stvarao SDP. Nemamo s tim nikakve veze. Nismo u nikakvim financijskim aranžmanima s bilo kakvim interesnim financijskim ili bilo kakvim drugim grupama.

Kažu da je nakon niza godina prvi puta da je ovo nešto konkretno, možete li bar to vrednovati?
Onaj koji je uzrokovao požar teško može taj požar gasiti.

Tko je najslabija karika u gašenju tog požara?
Najslabija karika Vlade je nedostatak političke volje, nekoherentnost Vlade, činjenica da u Vladi imate određene interesne skupine, da se Vlada vodi izvana.

HDZ smatra da blefirate, da ćete na kraju dići ruku za ustavne promjene?

Ne mora značiti da će to biti prije izbora. Nama se žuri, ali ne previše. Mi imamo vremena. A o ciničnom i nekooperativnom diskursu HDZ-a i njegovih prvaka ću odgovoriti da ih ponovno pozivam na dijalog. Mi ne mijenjamo komunalnu naknadu, mijenjamo Ustav. Mi smo predložili jedno kompromisno rješenje prema kojem bi se glasovalo samo tamo gdje Hrvatska ima veleposlanstva i konzulate, kako u Australiji, tako i u BiH. Ne 140 lokacija po kavanama, kafićima, župnim uredima, tamo se ne moze glasovati. HDZ je neodgovoran, prekinuli su pregovore na tu temu i sada misle ucjenjivati. To ne bu prošlo.

Ali ako ove godine ne promijenimo Ustav nećemo zatvoriti
pregovore?

Tako je, za to će biti odgovoran HDZ jer HDZ je protiv.

A vi ste odbili posljednji prijedlog Vladimira Šeksa? A
on je četvrti stup vlasti?

Zašto bi se HDZ predomislio? Oni se vas ne boje?

Pa neće jer su sebični. Kada ste čuli da sam ja nekoga vrijeđao ili da sam nekome rekao da je blefer?

Premijerka tvrdi da nećemo zavrsiti pregovore ako u šestom mjesecu ustavne promjene ne prođu u Saboru?

Prvo, to nije točno, drugo to ce bit njena odgovornost. Već sada jako puno kasnimo.

Koliko smo sada bliže ili dalje toj 2012,. koja se stavlja kao ključna?

Ona je sada nešto više upitna nego prije dva tri mjeseca. I zbog nekih naših objektivnih slabosti. Ne mogu i neću sve svaljivati na hrvatsku Vladu jer to ne bi bila istina. I zbog određenih pritisaka na Hrvatsku u području pravosuđa. Konkretno, radi se o topničkim dnevnicima za koje bi svakom dobronamjernom čovjeku trebalo biti jasno da niti postoje, niti mogu bilo što dokazati. Što mogu dokazati da je na Knin palo četiri, a ne pet granata. Topnički dnevnici su vjerojatno izgovor nekih koji žele usporiti Hrvatsku na putu u EU. Za to hrvatska Vlada nije u potpunosti odgovorna.

>> Kosor: Nitko me neće uplašiti niti impresionirati napadima

>> Na gospodarskom planu Josipoviću se sviđa glazba premijerkinog orkestra


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene