Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema rezultata

Milanović o reformama: 'Nije se stalo, samo se zastalo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao spas za proraču najavljeno je devet velikih reformi. Od njih devet, pet se ne provodi ili se od njih odustalo.

Devet velikih reformi najavljene su kao spas za proračun. 2014. bliži se kraju, a rezultata još nema. Zoran Milanović tvrdi, od njih se nije odustalo, samo su usporili.

Masterplan bolnica, outsourcing, objedinjena javna nabava, integracija pratećih službi, smanjen broj škola- sve te reforme trebale su već davati rezultate. No, od njih ukupno devet, pet se ne provodi ili se od njih odustalo.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Druži se s kriminalcima" Vlada o Milanovićevim izjavama: "Novi pisani uradak patološkog lažljivca demonstrira obrazac ponašanja iskompleksiranog luzera" Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

'Nije se stalo, nego se zastalo sa svim. Kao što vidite, neke mjere smo donijeli, ne. Ali kao što vidite u zemlji u kojoj se uvijek pričalo o promjenama, a nije se radilo ništa napraviti išta je prilično komplicirano. Mi radimo neke stvari, ali sad da možemo sve odjednom, ne možemo', rekao je za Dnevnik Nove TV premijer Zoran Milanović.

'Kriza nije od jučer. Imamo nešto sistemski loše'

Već ove godine planirana je ušteda od 2 milijarde kuna, iduće četiri.
Koordinatorica svih reformi, Milanka Opačić uvjeravala je. 'Reforme idu jako dobro, ovih 9 koje ja koordiniram idu jako dobro', rekla je 10. svibnja ove godine.

Jedna od najvećih reformi outsourcing je zamijenjen spin offom. Nije ih omela ni pobuna sindikata. 'Ne, ne, ne ne odustajemo nikako od te reforme', poručila je 12. Lipnja ministrica Opačić. Sada je sve stalo, jer se, kako doznajemo, koalicijski partneri ne mogu dogovoriti.

Država zna koliko plaća svakog zaposlenog: Ukupno 20 milijardi i 252 milijuna kuna

'Mi smo se trebali odlučiti za outsourcing', rekao je ministar Ivan Vrdoljak 16. srpnja. Oko 20 milijardi kuna država svake godine troši na javnoj nabavi, objedinjavanjem bi se na godinu uštedjelo barem 10 posto.

'Želim vam da nastavite u provedbi započetih reformi', poručio je 11. lipnja bivši ministar Rajko Ostojić.

Nedostaje 8 milijardi i 400 milijuna kuna

Rajko Ostojić oprostio se od ministarske fotelje donošenjem masterplana bolnica. Novi ministar odmah ga je stopirao i poslao na doradu. 200 tisuća eura koliko je izrada originalnog plana stajala uzalud je potrošeno. A bolnice - u još većim dugovima.

Škole s nekoliko učenika i dalje će raditi. Reforma je do daljnjeg odgođena.

'Svježa snaga u ovim ministarstvima donosi svježe ideje', rekao je potpredsjednik vlade Branko Grčić 20. lipnja.

S jednog mjesta, iz jedinstvenog novčanog centra trebale su se isplaćivati sve naknade, socijalne, mirovinske, rodiljne, za zapošljavanje... I s tim se kasni.

'Kratkoročno još imamo daha, ali dugoročno....'

'Mi smo zatekli ekonomiju koja je bila u ne slobodnom, nego kontroliranom padu, ali padu. Rast je bio prekinut jer smo došli do kraja, ne do zida, nego do kraja', tvrdi premijer.

'Mi uvijek možemo kriviti nekog drugog za naše probleme. Međutim to nije rješenje. Treba iznaći rješenje za ekonomski rast u Hrvatskoj i na tome raditi', objasnio je predsjednik HDZ-ovog odbora za financije Tomislav Ćorić.

U državnoj blagajni trenutačno nedostaje 8 milijardi i 400 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene