Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kukuriku koalicija u Labinu'

Milanović: Mi ne zazivamo izbore, ali spremni smo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je u Labinu nakon susreta s čelnicima HNS-a i IDS-a rekao kako ne zazivaju prijevremene izbore, ali da su za njih spremni.

'Mi ne zazivamo izbore niti ih možemo raspisati, ali smo spremni. Stoga ozbiljno razgovaramo i spremni smo preuzeti odgovornost da se u Hrvatsku naprosto uvede red', kazao je Milanović odgovarajući na pitanje novinara po završetku trećeg susreta čelnika SDP-a, HNS-a i IDS-a. Dodao je kako to ne znači da će se ukidati ljudska prava i da prijeti neka opasnost. Naprotiv, istaknuo je Milanović, to znači maksimalno poštivanje europskih standarda ljudskih prava. 'Hrvatska je država u kojoj trenutno ima sve manje reda, a za to je odgovorna Vlada', smatra predsjednik SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepucavanje Vlast i oporba: Ne žele sudbinu Grčke, ali nemaju ni rješenja Slika nije dostupna Jakovčić: Odgovornost za sastavljanje vlade lijevog centra je na SDP-u

Komentirajući na pitanje novinara zajedničku ocjenu hrvatske premijerke Jadranke Kosor i glavnog tajnika Europske pučke stranke (EPP) Antonija Lopeza-Isturiza da u Hrvatskoj sada ne bi bilo mudro provesti prijevremene izbore, Milanović je ustvrdio kako nitko neće odlučivati o tome tko će pobijediti na izborima u Hrvatskoj nego isključivo birači. 'Svi smo mi članovi međunarodnih integracija, i nama dolaze visoki gosti u posjet, pa čak i višeg ranga od glavnog tajnika EPP-a. Strani činovnici su uvijek dobrodošli ali moraju poštivati pravila ponašanja bez dijeljenja lekcije za koga glasati', poručio je Milanović dodavši kako će loš način komunikacije udaljiti Europu od Hrvatske.

Govoreći o razgovorima u Labinu napomenuo je da između SDP-a, HNS-a i IDS-a vlada suglasje po pitanju decentralizacije. Stoga je zaključeno da više novca, više ovlasti, više autonomije, ali samim time i više odgovornosti, treba dati jedinicama lokalne samouprave. 'Zajednički je stav da za lokalnu i regionalnu upravu moramo tražimo više novca, više autonomije i više ovlasti. To je za nas iznimno važna tema jer su to vrijednosti jedne europske i moderne države', istaknuo je Milanović dodavši kako se nažalost u posljednje vrijeme u središte pozornosti želi uvesti tema koliko ima općina i koje treba ukinuti. Ustvrdivši da je Hrvatska uz Grčku najcentraliziranija država Europe te da takav sustav više nije održiv, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić kazao je kako danas od stopostotnog proračunskog prihoda gotovo 90 posto završava u državi.

'Postavili smo si cilj da, kada dođemo u tu mogućnost, promijenimo zakone, sukladno sadašnjem Ustavu, u korist prihoda lokalne i regionalne samouprave, tako oni dođu na 20 posto, odnosno da se udvostruče', istaknuo je Jakovčić. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić naglasio je da se struktura prihoda lokalne i regionalne samouprave mora mijenati na stranu izvornih prihoda. Smatra da sada postoji stalna 'stalna politička ucjena od strane središnje vlasti u odnosu na lokalnu'. Upravo stoga, drži Čačić, izvorni prihodi predstavljaju mogućnost da lokalna i regionalna samouprava strateški planira svoj razvoj.

Na pitanje koja bi bila njihova prva mjera kada bi došli na vlast, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je kazao kako bi zasigurno to bila dubinska analiza stanja u državnoj blagajni i javnim financijama. Predsjednik HNS-a je odluku Vlade o ukidanju stope kriznog poreza od dva posto ocijenio marketinškim blefom. Lidere oporbenih stranaka na labinskom su gradskom trgu dočekali aktivisti zelenih udruga Labinštine koji se protive radu tvornice kamene vune Rockwool u obližnjem Pićnu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene