Predsjednik Zoran Milanović, ministar branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević sudjeluju na komemoraciji za srpske civilne žrtve u Gruborima. U razrušenom selu Grubori je i specijalni izaslanik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića za pitanje nestalih Veran Matić.

Galerija Komemoracija za srpske žrtve u Plavnom i Gruborima - 6 Komemoracija za srpske žrtve u Plavnom i Gruborima - 5 Komemoracija za srpske žrtve u Plavnom i Gruborima - 4 +10 Komemoracija za srpske žrtve u Plavnom i Gruborima - 3

Srpsko narodno vijeće u Gruborima je organiziralo komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja.

Vezani članci Zimska oluja - 2 Amerika u zagrljaju polarne oluje: Zatvorene škole, prizemljeni zrakoplovi, a najgore tek slijedi Slika nije dostupna Još jedan korak naprijed: Medved i Milošević nakon Grubora posjetit će srpska sela bez vode i struje

Nakon operacije Oluja u Gruborima je ubijeno šest srpskih civila. U zaseoku 20 kilometara od Knina bili su pripadnici Ujedinjenih naroda koji su, kad su došli u selo, zatekli kuće u plamenu i pronašli šest tijela. Samo dvoje srpskih civila bilo je mlađe od 60 godina.

Komemoracija u Gruborima Komemoracija u Gruborima (Foto: DNEVNIK.hr)

Komemoracija je započela u Plavnom pored križa postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavila se u Gruborima kod križa postavljenog za žrtve toga zaseoka

Komemoracija u Gruborima Komemoracija za srpske žrtve u Plavnom i Gruborima (Foto: DNEVNIK.hr)

Okupljenima se prvo obratio Milorad Pupovac, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća.

"Od 6. kolovoza 1995. do početka rujna na području sela Plavno ubijeno je najmanje 24 ljudi, stanovnika ovoga sela i njegovih zaseoka, mahom starije životne dobi. Ubijeni su dok su čuvali stoku, radili u polju ili ležali u bolesničkoj postelji. Ubijeni su s rukama podignutima u zrak. Nisu bili vojnici, nisu bili naoružani i nisu mogli nikome nauditi. Nisu mogli ni sami sebe obraniti", rekao je Pupovac.

"Svaki zločin mora biti kažnjen"

Kazao je kako su srpske žrtve ubili pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije.

"Nitko nije odgovarao za taj zločin. Sudovi su propustili utvrditi tko je počinio te zločine", rekao je i dodao kako je iskorak poput ovog današnjeg trebalo napraviti puno ranije. 

Izrazio je nadu kako će se stanovnici Grubora vratiti u selo i obnoviti svoje domove.

"Posvetit ćemo se obnovi života nakon dugog razdoblja smrti u ovom mjestu", zaključio je Pupovac.

Boris Milošević u svom je govoru kazao kako su u slučaju Grubori zakazali policija, DORH, mediji i cjelokupna javnost. 

"Nitko nema pravo ušetati u selo i ubiti šestero nevinih. Svatko odgovoran za zločin mora biti kažnjen, a svaka žrtva priznata, bez obzira na nacionalnost. Vrijeme je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije. Pozivamo vas da se vratite", poručio je Milošević.

"Pijetet svim žrtvama"

Ministar branitelja Tomo Medved izrazio je sućut obitelji žrtvama.

"Pružamo ruke za zajedničku budućnost. Hrvatska se i danas oporavlja od posljedica nametnutog nam rata. Hrvatska žali zbog svih civila i naša je dužnost iskazati pijetet nevinim žrtvama. Hrvatska žali zbog svih stradalih. Otiđimo danas iz ovog mjesta sa željom da tišinu u ovom mjestu što prije zamijeni radost. Sve žrtve neka počivaju u miru", rekao je. 

Predsjednik Zoran Milanović rekao je kako je komemoracija dug časti prema onome što se dogodilo prije 25 godina i što je u njemu izazvalo moralni užas.

"Zna se koja je postrojba bila ovdje. O Gruborima sam čitao 1995. u New York Timesu, gdje sam prvi put čuo za ovo selo. Šteta koju država sama sebi nanese je nešto što nije apsolut, država ne može biti pod svaku cijenu. Užas izaziva ubojstvo šestero nevinih starih ljudi. U ime koje proklete pravde djeluju ljudi koji su mogli ubiti nevine civile? Nakon ovoga više ništa nije isto", rekao je Milanović.

Kazao je kako su Hrvati i Srbi dvije najsličnije nacije s najvećim brojem dodira.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju