Robert Hranj i Mirko Šundov
Robert Hranj i Mirko Šundov Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Vlada je saborskom Odboru za obranu uputila prijedlog da viceadmiral Robert Hranj bude novi načelnik Glavnog stožera.


Viceadmiral Robert Hranj, glavni direktor Glavnog stožera, od 1. ožujka trebao bi biti novi načelnik Glavnog stožera. Njegovo se ime nalazi u prijedlogu Vlade upućenom saborskom Odboru za obranu koji će o tome raspravljati na sjednici u četvrtak.

Vezani članci Robert Hranj Njegovu sposobnost nitko ne dovodi u pitanje: Tko je viceadmiral Robert Hranj, novi šef hrvatske vojske? Načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Otkrivena nova afera u vojsci: U Hrvatsku iz Austrije vraćeni vojnici koji su konzumirali alkohol

Hranj bi na tom mjestu trebao zamijeniti generala Mirka Šundova, kojem 29. veljače istječe četverogodišnji mandat, piše Jutarnji list.

Prema važećem zakonu, ista osoba može biti izabrana na samo jedan mandat načelnika Glavnog stožera.

Saborski Odbor za obranu izdaje mišljenje na prijedlog Vlade. Nakon pribavljenog mišljenja nadležnog odbora Vlada prijedlog upućuje predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji pak imenuje načelnika Glavnog stožera.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, problema s imenovanjem Hranja za prvog čovjeka vojske ne bi trebalo biti jer su već obavljene konzultacije između Vlade i Milanovića te je postignut dogovor o tom imenovanju. Uostalom, prema istim izvorima, Hranj je i bio Milanovićev izbor za ovu poziciju.

Tako je imenovanje načelnika Glavnog stožera zapravo prvi dogovor premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića. No za vojsku je puno važnija činjenica da će prvi put u njezinoj povijesti na čelu Hrvatske vojske biti mornar, pripadnik Hrvatske ratne mornarice, donosi Jutarnji list. (Hina)