Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda generalima

Milanović: Generali su platili tuđi dug!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je da njegova stranka ne priznaje inkriminaciju udruženog zločinačkog pothvata, za koju se današnjom osuđujućom presudom Haškog suda terete generali Ante Gotovina i Mladen Markač, ali i naglasio da generali ne bi dobili visoke kazne (24 i 18 godina zatvora) da je Hrvatska nakon operacije Oluja funkcionirala kao pravna država.

'Inkriminacija udruženog zločinačkog pothvata nešto je što ne priznajemo i nećemo priznati, ali nažalost generali su u prvom stupnju dobili ovoliku kaznu zato što Hrvatska nakon Oluje nije funkcionirala kao pravna država, nisu kažnjavani zločini', rekao je Milanović novinarima u Saboru. 'Da je Hrvatska tada funkcionirala kao država (generali) ne bi morali plaćati tuđi dug. Sada plaćaju tuđi dug', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Budući predsjednik Europskog parlamenta 'Haag ne smije interpretirati povijest!' Slika nije dostupna Presuda nije pravedna 'Protiv presude se treba boriti svim legalnim sredstvima'

Istaknuo je da je haška presuda ostavila gorak okus, da se Hrvatska našla u neugodnoj situaciji koju ne želi, ali da to državu i njezin narod neće 'zaviti u crno'.

>> Skup potpore pretvorio se u veliki prosvjed

'Hrvatska je pala na testu zrelosti'

'Kao hrvatski političar uvijek ću to (udruženi zločinački pothvat) odricati i negirati i reći da to nije tako, ali da je Hrvatska pala na testu zrelosti nakon Oluje i da zbog toga danas neki generali moraju vraćati tuđi dug to je činjenica', poručio je Milanović.Novinare je zanimalo i njegovo tumačenje kakve su političko-pravne posljedice prihvaćanja teze haškog tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu u kojemu je navodno sudjelovao značajan dio vojnog i političkog vrha Hrvatske.

>> I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna!

Milanović je odgovorio kako ne želi dizati tenzije niti politički manipulirati i profitirati. 'To je neprihvatljivo i nemoralno i nadam se da to nitko neće raditi', poručio je.  (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene