Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlikovan i slavni pilot

Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja"

Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima
Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Foto: Goran Mehkek/Cropix
Predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović dodijelio je odlikovanja i počasne činove braniteljima iz Domovinskog rata.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović dodijelio je u četvrtak počasne činove brigadnog generala Hrvatske vojske hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, odlikovavši među inima posmrtno i pilota Rudolfa Perišina.

Počasni čin brigadnog generala Hrvatske vojske za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu dodijeljen je Jozi Joviću, Neđi Periću, Rozariju Rozgi, Zvonku Sesaru i Petru Bajanu te posmrtno, uz Perišina, Željku Barišiću i Miljenku Lasiću.

Uz to, predsjednik Milanović je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, odlikovao Ladislava Kočiša, Marjana Biškića i Srećka Telara, a Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u Domovinskom ratu, Mirka Mandalinića, Ivicu Mikulića te Žarka Pavlovića. Redom bana Jelačića, za uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga RH te za osobite zasluge u njihovom ustroju Tihomira Budanka i Iliju Cotu.

Za osobite zasluge za RH stečene u ratu Redom hrvatskog trolista, predsjednik je odlikovao 21 osobu, a njih 28 Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana, a troje je odlikovano Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu.

"Znate sve i znamo sve. Ovo je dug časti prema ljudima koji ili do sad nisu bili odlikovani ili nisu bili odlikovani na način koji ja smatram adekvatnim. Moja duboka zahvalnost za sve što ste dali domovini", rekao je predsjednik Republike na svečanosti.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima''

Dali ste za Hrvatsku više od onoga što je prosječan stanovnik ove zemlje dao od sebe, jer Hrvatsku je u početku branilo vrlo malo pravih ljudi, istaknuo je.

"Za ono što ste dali, ovo je jedan mali simbolički čin, da vam se odužimo", dodao je predsjednik Milanović uz zahvalu i "naklon" odlikovanima.

U ime odlikovanih zahvalio je Marjan Biškić koji je iskazao iznimno zadovoljstvo i ponos zbog odlikovanja odnosno promaknuća, ali i tugu i razočaranje "ukupno atmosferom u društvu"

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestilo Ministarstvo branitelja Identificirano još šest osoba nestalih u Domovinskom ratu: "Obitelji će imati mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima"

"Ovog trenutka ipak želimo biti izvan dnevnopolitičkih događanja i predizbornih prepucavanja", rekao je.

Naš ponos, rekao je, neće umanjiti ni činjenica da u sustavu predlaganja nisu sudjelovale sve institucije. "Žalosni smo zbog toga, kao i činjenice da zbog trenutačnih političkih odnosa danas nisu nazočni predstavnici svih institucija Republike Hrvatske kojima su upravo branitelji omogućili da predstavljaju i vode institucije samostalne i suverene Republike Hrvatske", dodao je.

Smatram da je svima izabranima da vode državne institucije danas mjesto ovdje, poručio je, među inim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene