Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Opačić: Želimo da svako dijete s teškoćama ima svog asistenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opačić je napomenula da su aplicirali za sredstva iz fondova EU te izrazila je nadu da će ministar Mornar ili ubrzati proceduru ili iznaći sredstva za asistente u nastavi.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je izrazila uvjerenje da će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar naći rješenje za asistente za djecu s teškoćama u razvoju te ocijenila da je takva vrsta potpore njima najpotrebnija i da je to u obrazovnom sustavu najbolje iskorišten novac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Mladi za mlade' Mrsić: Do asistenata u nastavi kroz mjeru javnih radova Slika nije dostupna Provedeni natječaji Za 1.420 učenika s poteškoćama osigurano 1.353 asistenta

'Vjerujem da će ministar Mornar naći rješenje za asistente za djecu s teškoćama u razvoju jer su asistenti jedan od najboljih uloga za školarce koji imaju poteškoće i kojima je ta vrsta potpore potrebna. To je najbolje iskorišteni novac', rekla je ministrica Opačić novinarima u Domu za djecu i mladež na Tuškancu. Napomenula je da su aplicirali za sredstva iz fondova EU te izrazila je nadu da će ministar Mornar ili ubrzati proceduru ili iznaći sredstva za asistente u nastavi.

Opačić je kazala da su Hrvatskoj sada otvorena sredstva iz Europskog socijalnog fonda i navela da se bez njih neće moći svima osigurati asistent u nastavi. 'Htjeli bismo da svako dijete s teškoćama u razvoju dobije svog asistenta u nastavi', naglasila je.

Na novinarsko pitanje je li bilo kašnjenja s prebacivanjem novca iz Ministarstva socijalne politike i mladih u Ministarstvo obrazovanja koje je 2012. preuzelo brigu o asistentima u nastavi, ministrica Opačić je odgovorila da kašnjenja nije bilo.

Mornar: Ove godine 1200 pomoćnika u nastavi

'Radi se o preraspodjeljivanju sredstava koja dobivamo od Hrvatske lutrije. Ta su sredstva prebačena početkom godine kada se donosila uredba i nije bilo nikakvih problema sa doznačavanjem novca', kazala je.

Ministrica Opačić u ponedjeljak je u Domu za djecu i mladež na Tuškancu dala potporu i ispratila hrvatske natjecatelje koji će se natjecati u nogometu i plivanju na Specijalnoj olimpijadi na Europskim ljetnim igrama u Antwerpenu. Iz Hrvatske će sutra otputovati 20 trenera i natjecatelja na Specijalnu olimpijadu na kojoj će se natjecati oko 4.000 natjecatelja s intelektualnim poteškoćama.

'Osobe s intelektualnim poteškoćama imaju velike potencijale i svako natjecanje za njih je veliki izazov na kojem pokazuju koliko mogu. A mogu puno', rekla je Opačić.

Predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske i ravnatelj Doma za djecu i mladež Tuškanac Zdenko Mlakar rekao je da će u Antwerpenu pokazati kako se i u Hrvatskoj kvalitetno i dobro radi u ustanovama i udrugama socijalne skrbi. Naglasio je da, iako nemaju idealne uvjete, na natjecanjima postižu dobre rezultate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene