Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže zahladnjenje

Milan Sijerković upozorava: Oprez, ove godine zima još može ugristi

Vremenska prognoza (Foto: Dnevnik.hr)
Vremenska prognoza (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vremenska prognoza (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dosad smo naslućivali i pretpostavljali, a sada znamo. Siječanj je u Zagrebu bio iznimno topao, sa srednjom mjesečnom temperaturom višom od 6 Celzijevih stupnjeva. Bio je oko 6 stupnjeva topliji od normale. U puku se smatra da današnji blagdan Svijećnica označava polovinu zime, i to onu hladniju. Otud u primorskom puku izreka "Kandelora, zima fora!", iliti "Zima se završila". Oprez: ove godine zima još može ugristi!

Nakon mirne anticiklone stiže nam živahna atlantska ciklona s pošiljkom vlažnog i hladnijeg zraka, što bismo mogli smatrati najavom posjeta zime.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

Danas će ujutro u većem dijelu Hrvatske biti razmjerno toplo, uz malo zahladnjenje na kopnenom zapadu. Jutro će u mnogim krajevima, uz iznimku Slavonije, biti oblačno s kišom, najobilnijom na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Puhat će južni vjetrovi, na Jadranu jak južnjak i jugo, što će otežati plovidbu.

U Zagrebu i drugdje u središnjoj Hrvatskoj u većem dijelu dana bit će oblačno s kišom, a u drugom dijelu dana na sjeverozapadu susnježica i snijeg. Bit će zamjetno hladnije nego danas, a usto hladnoći će pridonijeti i umjereni sjeverni vjetrovi, koji će zamijeniti prvotne južne.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu dan će imati zamjetno ljepše vrijeme nego na zapadu: djelomice sunčano i neuobičajeno toplo, s jugoistočnim vjetrom. Ipak, u drugom dijelu dana dana padat će kiša mjestimice, ponajprije na zapadu.

U Istri, na Kvarneru i u Gorskom kotaru danas ne očekujte nimalo ugodno vrijeme. Treba se pripremiti za kišu, i to prilično jaku, možda i pljuskove s grmljavinom. U primorju puhat će jak južnjak, a u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Potkraj dana u Gorskom kotaru bit će susnježica i snijeg, posvuda zahladnjenje, a podno Velebita zapuhat će olujna bura,

Današnji dan donijet će Dalmaciji nemirno vrijeme. Povremeno će biti kiše ili pljuskova. U većem dijelu dana puhat će jugo i južnjak, i to jaki, mjestmice i olujni, pa moreplovci moraju biti oprezni.

U kopnenoj Hrvatskoj u subotu još snijeg i daljnje zahladnjenje. Nedjelja i ponedjeljak donijet će hladno vrijeme, posebice ujutro u gorskoj Hrvatskoj. Najprije malo vjetrovito, a zatim ujutro mjestimice zamagljeno.

Na Jadranu vrijeme prilično promjenjivo. U subotu u Dalmaciji još kiša, a mjestimice, na sjeveru i u Zagori moguća i susnježica uz buru. U nedjelju sunčanije, uz širenje bure prema jugu, a u ponedjeljak nažalost nova kiša i jugo.

U puku je uobičajeno na Svijećnicu predviđati kakav će biti ostatak zime. Evo jednog živopisnog proricanja: Ako je na Svijećnicu zlo vrijeme, tada jazavac iz jame izlazi van, jer se više ne boji velike zime; ako pak sunce grije, tada ne izlazi, jer još veća zima navaljuje!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene