Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako pronaći tri milijarde kuna?

Kujundžićev plan: Skupljim čokoladama i alkoholom spašava zdravstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstvo koje grca u dugovima od 8 milijardi kuna, treba hitno rješenje kako bi ostalo stabilno. Ministar zdravstva priprema niz poreza, ali i ono što smeta mnogima - povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Kako pronaći tri milijarde kuna i zdravstveni sustav održati stabilnim? Resorni ministar ima plan koji se neće svidjeti građanima.

Pročitajte i ovo Liječnik, ilustracija brojne nepravilnosti Češljaju se lažna bolovanja: Kontrolori pregledali gotovo 30 tisuća kartona! \"Pacijent\" bez pravog lijeka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Gomilaju dugove ''Pacijent'' bez pravog lijeka: Porezna reforma trebala bi više novca namaknuti zdravstvu

"Svugdje po malo iz izvora koji ne ugrožavaju standard većine građana. Prevedeno, treba ga tražiti u prostoru onoga što šteti, a štete cigarete i alkohol. To su dva moguća izvora, a ostali izvori mogu biti telefoni, gorivo, imovni cenzus, može biti nešto i u dopunskom osiguranju", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Povećanje cijene dopunskog osiguranja sporno je mnogima. Ponajviše pacijentima.

"Interesantno je kako uvijek Vlada nađe rješenje kad treba naći sredstva, tj.novac za povećanje povlaštenih mirovina, plaća određenih službenika i to naravno da nije u redu. Jer upravo taj novac se mogao iskoristiti za zdravstvo, a ne da opet ide preko leđa pacijenata", smatra Jasna Karačić, Udruga za promicanje prava pacijenata.

Udruga bolničkih liječnika smatra kako se treba napraviti određena računica i vidjeti gdje se može pronaći dodatni novac.

"U svakom slučaju bi prije htjeli da ministar proba sa iznalaženjem novca iz područja nekakvih luksuznih proizvoda kao što to rade zemlje EU- alkohol, slatkiši, cigarete, pa i na neki način telefonija, pa tek onda da se možda usmjeri na građane i na dopusnko zdravstveno osiguranje", kaže Ada Barić Grgurević, Hubol.

Ministar se nada kako će za svoj plan postići nacionalni konsenzus. A to uključuje i oporbu.

"Trebamo povećati i poticati zdravstveni turizam", smatra Danko Velimir Vrdoljak, Savjet za zdravstvo.

Ministar zdravstva poručuje kako prvo namjerava krenuti s određenim porezima na luksuz, a tek onda povećanje cijene dopunskog osiguranja.

"Mislim da većina Hrvata će prihvatiti ovaj prijedlog i da će prepoznati da je zdravlje važnije od toga malog otpora", kaže Kujundžić.

Dodaje kako namjerava svoj plan realizirati u idućih 6 mjeseci.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene