Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada su u pitanju Brijunski transkripti koje je sudac Orie apostrofirao kao temelj presude za Oluju svi se pozivaju na zakonsku proceduru, svi su sve znali godinama, a još nije jasno je li ta procedura poštivana.


Pravila za dostavu dokumenata sudu u Haagu su jasna. Svi dokumenti moraju proći kroz propisanu zakonsku proceduru i dobiti ovjeru države. Brijunski transkript prvi se put u Haagu koristio u procesu protiv Slobodana Miloševića, a koristila ga je njegova obrana. Šokirana obrana generala Ante Gotovine mjesecima se trudila otkriti gdje je original.

Vezani članci General Ivan Tolj Grupa generala protiv pomilovanja: "To su prokušane udbaško-kosovske metode, siju razdor." Oglasili se i veterani 4. gardijske brigade Marinko Krešić Marinko Krešić povukao potpis za pomilovanje Perkovića i Mustača

Procedura dostavljanja dokumenata Haagu bila je vrlo jasna. Sve što je Haag tražio, išlo je preko vladina Ureda za suradnju s haškim sudom. Vlada bi s dokumenata skinula oznaku tajnosti i ponovno preko Ureda dostavljala Haagu. Stoga su se i odvjetnici prvo obratili Vladinom uredu.

>> Mesić: Ključan dokaz Haagu predao je Karamarko

>> Josipović: RH je oduvijek bila za kažnjavanje zločina

'Oni su rekli kako ga nisu dostavili u Haag, da su provjerili sve dostavne i otpravne knjige i da se transkripti fizički, bez obzira što je donesena odluka da su u nadležnosti Vlade, nalaze u Uredu predsjednika', rekao je Ivo Farčić, član odvjetničkog tima generala Gotovine. Da je brijunske transkripte Haagu poslao Ured predsjednika, uvjeren je i bivši ministar Milan Kovač. On se odazvao pozivu za svjedočenje u slučaju Naletilić i Martinović.

Brijunski transkript- ključni dokaz Tužiteljstva

Pokazali su mu brojne dokumente s oznakom vojne tajne. Posumnjao je u njihovu vjerodostojnost i odbio odgovarati na pitanja tužiteljstva. Dobio je i objašnjenje otkud su dokumenti stigli. 'Nakon teške muke Tužitelj je rekao iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske i onda sam rekao sucu da je to nevaljao dokument je nije prošao redovnu proceduru i onda je taj sudac rekao da se taj dokument makne iz procesa', rekao je haški svjedok Milan Kovač.

U autentičnost Brijunskog transkripta kada su konačno dobili kopiju posumnjala je i Gotovinina obrana. 'Mi smo osporavali autentičnost zato jer smo u razgovoru sa sudionicima došli do zaključka da postoji veliko nesuglasje između onoga što su oni rekli i ono što je pisalo na transkriptu', rekao je Farčić. Podnijeli su kaznenu prijavu zbog falsificiranja transkripata, Državno odvjetništvo ju je odbacilo i nije istraživalo. A Brijunski transkript, što je vidljivo iz presude generalima, postao je ključni dokaz Tužiteljstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju