Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bandić u Jasenovcu:

'Hrvatska je umorna od podjela'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spomen područje Jasenovac i romsko groblje Uštica u nedjelju ujutro obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je poručio da je Hrvatska umorna od podjela te da je u Jasenovcu bilo stratište tvornice smrti takozvane Nezavisne države Hrvatske.

Bandić je istaknuo kako danas u Jasenovac nije došao na komemoraciju jer će počast svim žrtvama ustaškog koncentracijskog logora odati 22. travnja, kada će biti održana državna komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Pročitajte i ovo Očajni mještani Buzeštine - 4 Poziv Domagoja Mikića Mještani na rubu su očaja. Svi problemi krenuli su s rekonstrukcijom ceste koja spaja istok i zapad Istre: "To je katastrofa, ovo je poraz županije" Slavko Kojić stečajni postupak Bandićeva stranka grca u dugovima, od imovine ostali namještaj i kaciga za Vespu

"Počast ću odati u skladu sa poštivanjem hrvatske države i procedure budući da se komemoracija odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora 22. travnja. Ja sam legalist i legitimist i poštujem hrvatski Ustav", istaknuo je Bandić, koji je Jasenovac obišao sa suradnicima i ravnateljicom tog spomen područja Natašom Jovičić kako bi se uvjerio je li sve u redu sa uređenjem okoliša.

Zagrebački gradonačelnik novinarima je rekao da je jako tužan i nesretan - kao čovjek, Hrvat, antifašist i kao europejac. Ustvrdio je pritom da "ovo što se radi zadnjih tjedan ne služi na čast ni Hrvatskoj, ni malim liderima koji žive u sjeni svojih institucija i ne znaju kako će doći u eter nego podjelama". "Ja bih ih molio da nas toga klone. Hrvatska je umorna od podjela", poručio je Bandić.

Bandić je poručio da su hrvatski antifašizam, ideje radićevštine i starčevićanstva te Domovinski rat temelji hrvatske države.

"A ove marginalne skupine, bilo lijeve ili desne bih zamolio da se bave sami sobom, ali da ne zamaraju hrvatske ljude i građane Republike Hrvatske. NDH je bila sve osim neovisna, hrvatska, demokratska i europska. A mi živimo pod ove dvije zastave - hrvatske bandijere koja je svetinja za hrvatsku domovinu i ove druge europske, kojoj smo od pamtivijeka težili. I sačuvajmo ove dvije bandijere", poručio je Bandić.

Jovičić je rekla da je zagrebački gradonačelnik prva osoba koja im je pomogla da se uredi spomen područje Jasenovac. "Ministarstvo kulture nas naravno financira iz određenih izvora, međutim sve ovo što vidite od raslinja do asfalta, to je uredio Grad Zagreb i gradonačelnik", rekla je Jovičić.

Bandić je zaključio kako 14 godina nitko nije htio urediti okoliš tog spomen područja pa je on prije tri godine na zamolbu Jovičić dao nalog gradskim službama da se to uredi. "Djela govore više od riječi. Neka pokažu ovi koji dođu na komemoracije posebno, pod okriljem noći ili dana, što su oni učinili 14 godina da sačuvamo dostojanstvo ove tvornice smrti, ove crne mrlje na povijesti Hrvatske i hrvatskog čovjeka. Ne riječi, djela. I kada to budemo cijenili, ovoj zemlji će krenuti bolje", poručio je Bandić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene