Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarenje otpadom

Bandić: Spalionica otpada neće se graditi u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će zastupnicima u Gradskoj skupštini predložiti da se do 2015. u Resniku u blizini Ivanje Reke izgradi centar za gospodarenje otpadom te je istaknuo da se spalionica otpada neće graditi u Zagrebu, nego u regiji u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode te sa županijama.

Gradonačelnik Bandić to je izjavio na sjednici Odbora za zaštitu okoliša Gradske skupštine na kojoj se raspravljalo o gospodarenju otpadom u Zagrebu. Iako je rasprava trajala dva sata, taj odbor nije donio zaključke, a njegov predsjednik Andrija Mikulić (HDZ) najavio je da će zaključke donijeti sutra u nastavku sjednice.

Bandić je istaknuo kako uskoro moraju pronaći mjesto za izgradnju centra za gospodarenje otpadom te da će njegov prijedlog za tematsku sjednicu Gradske skupštine, koja bi se trebala održati u iduća tri mjeseca, biti da to bude istočno od Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV). Istaknuo je kako o tome treba razgovarati s građanima u Resniku i Ivanjoj Reci.

"Kad već tamo imamo pročistač otpadnih voda, pa su se ljudi solidarno složili da to bude tamo, zašto ne bi tamo bila kompostana i reciklaža otpada?" upitao je Bandić. Istaknuo je kako je otvoren i za druge, bolje prijedloge i druge lokacije. "Dobrodošao je svatko tko ima bolje rješenje", poručio je.

>>
'Možda netko noću prošverca u kontejner i medicinski otpad'

"Imamo sreću da su lokalni izbori završeni pa se sada moramo svi zajedno uhvatiti za rukice i riješiti taj problem", istaknuo je, pozivajući da u rješavanju tog problema bude što manje politike, a što više konstruktivnih rješenja.

Bandić je naglasio da se problem gospodarenja otpadom može riješiti samo u suradnji s ministarstvom i okolnim županijama te pronaći lokacija za gradnju spalionice otpada, koju je nazvao "pitanjem svih pitanja". Istaknuo je da se spalionica neće graditi u Zagrebu te da se mora graditi u regiji jer "neće svako selo graditi spalionicu".

"Činjenica je da imamo odlagalište otpada Jakuševec koje moramo zatvoriti 2018. godine i da nakon 2018. moramo negdje odvoziti otpad. Činjenica je da do 2015. moramo riješiti mehaničko-biološku obradu i centar za gospodarenje otpadom", zaključio je gradonačelnik Bandić.

Nezavisni gradski zastupnik Vladimir Ferdelji zauzeo se za konačno rješenje problema odlagališta otpada Jakuševca koje će, ako se sada ne riješi mogućim novcem iz EU fondova, postati "vrući krumpir" za generacije koje dolaze.

Bandić mu je na to odgovorio da je za njega centar za gospodarenje otpadom "conditio sine qua non" posao koji treba napraviti, a sada govori o realnim rješenjima i onome što se realno može napraviti.

Rekao je da se na odlagalištu Jakuševcu smanjuju količine odloženog otpada zato što je bivša ministrica Marina Matulović-Dropulić (HDZ) omogućila da se otkupljuju boce (PET amabalaža, staklo i limenke), "pa i sirotinja od toga živi". Najavio je da će se količina otpada još više smanjiti jer će se povećati broj "zelenih otoka" i reciklažnih dvorišta, kanti za odvojeno skupljanje otpada te naplata otpada po količini, a ne kao dosad po "kvadraturi" stana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Smeće u Zagrebu gorući problem (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Kante i dalje pretrpane Gorući problem u Zagrebu i dalje bez naznaka rješenja: Rok iz Bruxellesa sve bliži, a građani sve ljući

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene