Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog odluke

Bandić se brani od kritika zbog otpada: ''Dijeli se 17.000 kanti, uskoro još toliko, ali...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je svim klubovima gradskih zastupnika koji kritiziraju njegov prijedlog odluke o otpadu koja će se u utorak naći na sjednici Gradske skupštine, poručio da problem otpada trebaju svi zajedno riješavati.

"Ja ću citirati 11. tezu o Feuerbachu. Filozofi su različito tumačili otpad, ali problem otpada treba riješiti i trebamo ga riješiti mi koji smo ga proizveli", rekao je Bandić na pitanje novinara kako komentira što su gotovo svi klubovi gradskih zastupnika kritizirali njegov prijedlog odluke o otpadu.

Pročitajte i ovo Otpad, ilustracija - 4 Problematično odvajanje Novi udar na džepove građana, zbog otpada najavljene kazne: "To tako neće ići, odnosno to će koštati" Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Samouvjeren gradonačelnik Bandić uvjeren da Zagreb prednjači u rješavanju problema s otpadom: "Prvi smo krenuli,  kuhao sam ajngemahtec prije 11 godina"

A na pitanje kako komentira što ga je i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) prozvao, Bandić je rekao novinarima neka puste gospodina Mikulića jer je divan čovjek, da ga razumije, ali da problem moraju zajedno riješiti. "Pustimo retoriku. Djela", kazao je.

"Umjesto zabrinutošću na pressicama, ja im govorim da trebaju 'pljunuti u šake' i raditi svoj posao i morat ćemo riješiti taj posao", poručio je i istaknuo da 60 godina nitko nije riješio taj problem. Najpopularnije napraviti pressicu i reći da nema rješenja, kazao je.

"Ima rješenja, samo rješenje ima svoje rokove, ima svoju struku, ima konsenzus javnosti i struke i napravit ćemo mi to", istaknuo je Bandić i "onima koji organiziraju pressice" poručio da Zagreb jedini ima strategiju, dvije njezine sastavnice su govorio apsolvirali, a treća predstoji.

U Zagrebu smo prvi u Hrvatskoj prije 12 godina sanirali deponij otpada na Jakuševcu po najmodernijoj svjetskoj tehnologiji i na toj deponiji proizvodimo dva megavata struje; prije osam godina jedini smo u Hrvatskoj izgradili pročistač otpadnih voda, mehanički i biološki, istaknuo je. "To je naša legitimacija za Europsku uniju i standard koji smo ispunili da možemo napraviti ovu treću sastavnicu, centar za gospodarenje otpadom", rekao je.

Centar, kazao je, nisu mogli riješiti "dok tri vlade nisu uspjele donijeti Plan gospodarenja otpadom" kojeg su čekali sedam, osam godina.

Mora se voditi računa, istaknuo je, da se ne pogriješi u kapacitetu toga centra jer je zajednički za Zagreb i Zagrebačku županiju, u modelu financiranja jer će tražiti novac od EU, te u tehnologiji jer će "uzeti najmoderniju, svjetsku tehnologiju". To su moje zadaće na koje sam koncentriran, rekao je gradonačelnik.

Zagreb je za to "apsolutno napripremljeniji", ali trebat će oko četiri godine. Centar za gospodarenje otpadom bit će na Resničkom Rukavcu, imat će sortirnicu, mehaničko-biološku obradu i što ostane, onih 20-25 posto, zbrinut će se "po najmodernojoj svjetskoj tehnologiji", kazao je.

Građani već sada imaju manje račune, a tada će imati manje nego danas, rekao je.

Na pitanje kada građani mogu očekivati kante i vrećice za odvajanje otpada, Bandić je odgovorio da se dijeli 17.000 kanti, a za tri mjeseca će ih doći još toliko, ali je, kazao je, ekološka kultura i svijest daleko ispod "kanti".

"Opet kažem prvi ćemo biti u Hrvatskoj. Prvi smo po Jakuševcu, prvi smo po pročistaću, prvi ćemo biti po kantama, prvi ćemo biti po kompostiranju, prvi ćemo biti po centru za gospodarenje otpadom. Opet ćemo biti prvi, zato što imamo te kapacitete, i želju i volju i odluku da se nešto napravi", ustvrdio je Bandić.

Terme Zagreb ne idu u likvidaciju, već tvrtka koja nije opravdala povjerenje

Na pitanje kako komentira što će na skupštinskoj sjednici biti i točka o "likvidaciji Termi Zagreb", Bandić je rekao da Terme ne idu u likvidaciju, već tvrtka koja nije opravdala svoje povjerenje. Rekao je da je jedna direktorica te tvrtke bila i kćerka od bivšeg predsjednika jer je u to vrijeme predsjednik države bio dobar s predsjednikom Uprave Ine, pa je "ona slučajno došla za direktoricu Termi". Objasnio je da tu tvrtku moraju ugasiti jer nije skoro ništa napravila, ali drugi razlog je i što Ina više nema koncesiju nad tim, a to je bio sporazum s Inom. Najavio je da sada ima privatni koncesionar za termalnu vodu s kojim će Grad Zagreb ići u javno-privatno partnerstvo te da će na javnom nadmetanju vidjeti kojeg će najboljeg partnera izabrati.

Na pitanje hoće li se tamo graditi dječja bolnica, Bandić je rekao da ministar zdravstva Milan Kujundžić to želi i Grad je na tragu da pomogne, ali kada vidi projekt onda će moći odgovoriti.

Na pitanje kako komentira što su se oporbeni zastupnici žalili da nije dovoljno transparentno upravljanje i prodaja gradske imovine, jer ne znaju gdje ide taj novac, Bandić je rekao da je on prvi, a onda njegovi pročelnici, prisegnuo da poštuje zakon te da i danas ima dvije policije u Gradskoj upravi i da podupire da sve institucije rade svoj posao. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene