Iz ureda gradonačelnika u petak ujutro je stigao poziv na otvorenje Trga žrtava fašizma i najavljeno je da će gradonačelnik tom prilikom pokositi travu. I iako bi netko možda pomislio da je riječ o šali Milan Bandić se zaista pojavio s kosilicom ispred Meštrovićevog paviljona. Košnjom trave na sjeveroistočnom travnjaku obilježen je završetak radova uz prosvjede građana koji su zahtijevali Bandićevu ostavku.

Galerija


Novouređeni Trg žrtava fašizma u petak je svečano otvoren, a tom je prilikom najavljeno i kako će gradonačelnik Milan Bandić, na dan kad mu je izrečena oslobađajuća presuda u Aferi štandovi, malo pokositi travu.

Vezani članci Sjednica Gradske skupštine (Foto: Dnevnik.hr) "Trebaju li Zagrepčani plaćati projekte o kojima ne znaju ništa?" Sjednica zagrebačke Gradske skupštine (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Sjednica zagrebačke Gradske skupštine "zapela" već na utvrđivanju dnevnog reda: Glavna tema bio je Bandićev doktorat

I to se u poslijepodnevnim satima zaista i dogodilo.

Podsjetimo, protiv uređenja trga bila je inicijativa ''Vratite magnoliju'' koja je upozoravala kako se nisu poštovale procedure niti slušala struka. Naime, iz parka oko Meštovićevog paviljona iščupana su stabla, među njima i legendarna magnolija po kojoj su prosvjednici nazvali svoju inicijativu. I njih se 30-ak pojavilo na otvorenju Trga s nekoliko transparenata i tražeći gradonačelinkovu ostavku.

Došao u odori Zrinjevca

Gradonačelnik je na Trg žrtava došao odjeven u odoru Zrinjevca te je odmah krenuo kositi travu što je praćeno burnom reakcijom okupljenih prosvjednika, koji su uz transparent ''Vratite magnoliju!“ zvižducima i sirenama pratili njegov dolazak i glasno zahtjevali njegovu ostavku.

U jednom trenutku došlo je i do fizičkog obračuna između prosvjednika i okupljenih iz pratnje gradonačelnika, koji su na prosvjednike reagirali uzvicima „Bravo Milanu Bandiću“ i pljeskom.

Gradonačelnik Bandić je iznenada napustio Trg vidno uzrujan, odbivši davati izjave brojnim novinarima, te je uz pratnju sjeo u službeni automobil i odvezao se. (Hina/D.Š./M.B.)