Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na konferenciji za novinare osvrnuo se na, kako kaže, mitomaniju iz Srbije te neumjesne i nespretne odgovore s hrvatske strane o Oluji.

Galerija


Milan Bandić tvrdi kako netrpeljivosti među ljudima nema, bez obzira na to koliko to zbog vlastitih interesa političari pokušavali potencirati. Pozvao je obje strane da spuste tenzije te je pozvao na razboritost, mudrost, odmjerenost i uspostavu odnosa i suradnje.

Vezani članci Dunav, ilustracija (Foto: Pixsell/ Davor Javorović) Hrvatska i Srbija daleko od dogovora o granici: Razgraničenje na Dunavu poseban problem Ivica Dačić (Foto: AFP) Skandalozni istup srbijanskog ministra: "Hrvatska je možda jedina država u EU-u koja slavi etničko čišćenje"

"Znate gdje je catch? U prosječnoj penziji u Srbiji od 200 eura, prosječnoj plaći od 400 eura, a iz Hrvatske je u zadnjih 10 godina otišlo 205 tisuća mladih. I što je preostalo? Samo tući u ratne trube i vraćati se u povijest, u rovove. Ali od vraćanja u to nemamo ništa", zaključio je Bandić.

Također je rekao kao ne treba očekivati da Srbi slave Oluju.

"Deplasirano je s naše strane tražiti od Srba koji su na traktorima otišli iz Hrvatske u Beograd, bez obzira na to što ih je predsjednik Tuđman pozivao javno da ostanu, da oni plješću Oluji", istaknuo je Bandić poručivši neka i "prijatelji u Srbiji ne očekuju od ljudi u Hrvatskoj da plješću tzv. JNA i Šljivančaninu", koji su u koloni cipelarili ljude u Vukovaru te počinili agresiju na Hrvatsku.

Na konferenciji za novinare pozvao je na "spuštanje lopte" te ocijenio kako se povijest ne može promijeniti. "To su dvije istine, jedna s jedne, a druga s druge strane", rekao je Bandić dodavši kako Srbi smatraju da Oluja za njih nije bila oslobodilačka, a mi smatramo da je bivša armija agresorska.

Ocijenio je i kako treba uspostaviti normalne odnose jer, kako je rekao, nakon svojih posjeta Beogradu i Bajinoj Bašti, tamo nije vidio nikakvu mržnju kod bilo kojeg čovjeka.

"Prije dva tjedna bio sam u Bajinoj Bašti, a osjećao sam se kao na Jelačićevu trgu", ustvrdio je dodavši kako je bio i u Beogradu, gdje su ga primili patrijarh Irinej i beogradski gradonačelnik, među kojima se osjećao kao da je u Zagrebu.

"Oni koji u decibelima mjere svoje argumente, etiketiraju, govore poprijeko o drugima, najviše govori o sebi", tvrdi Bandić.

Ocijenio je kako će, unatoč tomu što se događa, za određeno vrijeme surađivati Hrvatska sa Srbijom kao što Francuzi surađuju s Njemačkom. Ustvrdio je i kako su na zapadnom Balkanu najvažniji odnosi između Hrvatske i Srbije.

Na, kako je rekao, mitomaniju iz Srbije i neumješne i nespretne odgovore s hrvatske strane, odgovorio je citirajući stihove srpskoga pjesnika Branka Miljkovića "Ubi me prejaka reč":

Kada bi samo mogao pobeći

Od onoga što sam rekao

Poraz ne može biti pobeda ma koliko velik bio

Ko ne ume da sluša pesmu

Slušat će oluju

Hoće li sloboda umeti da peva

Kao što su sužnji pevali o njoj?