Kondukter pregledava kartu (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Kondukter pregledava kartu (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HŽ je odlučio izmijeniti Pravilnik prema kojem su putnici bez karte na sudu dokazivali da im za vožnju vlakom ne treba karta.


Pravilnik prema kojem putnici nisu dužni uz sebe imati kartu za vrijeme vožnje, HŽ poslao je krajem travnja u javno savjetovanje.

Vezani članci Valentina Baus - 3 Hrvatska je na novoj koronakarti u crvenom. No što to znači za Hrvate, ali i turiste koji su još kod nas? Koronakarta, 9. rujna Objavljena nova koronakarta: Cijela Hrvatska je u crvenom

U nacrt prijedloga izmjena dodaju odredbe prema kojima je zabranjeno zadržavanje unutar vlaka bez valjane prijevozne isprave, kao i remećenje javnog reda i mira pri kontroli karte od strane HŽ-ovih konduktera.

Naime, prethodni dokument takve odredbe, iz nepoznatih razloga nije sadržavao, što je jednom putniku iz Rijeke na sudu pomoglo dokazati da nije niti trebao platiti kartu.

Izmjene pravilnika su na javnom savjetovanju do 28. svibnja i sve dok ne bude prihvaćen, sudska praksa bi se mogla voditi riječkim primjerom.

Podsjetimo, 40-godišnji se Riječanin na vlak ukrcao kod Ogulina i vozio do Rijeke, ali pri tom nije imao kartu, pa ga je HŽ prekršajno prijavio.

Od vožnje do sudske presude prošle su dvije godine. Sutkinja, koja je Riječanina oslobodila kazne, smatra da njegovo djelo, neovisno o Pravilnicima, ni ne spada pod prekršajno pravo. Kaže kako se HŽ može naplatiti putem ovršnog postupka.

Iz HŽ-a sve putnike upozoravaju da ipak kupuju karte za vlak. Jer, osim raznih pravilnika, koji ih ne obvezuju da karte imaju uz sebe, ima i raznih Zakona, koji ih obvezuju da karte kupuju.