Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potaknuti sudskom presudom

HŽ mijenja pravilnik prema kojem se vlakom moglo voziti bez karte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HŽ je odlučio izmijeniti Pravilnik prema kojem su putnici bez karte na sudu dokazivali da im za vožnju vlakom ne treba karta.

Pravilnik prema kojem putnici nisu dužni uz sebe imati kartu za vrijeme vožnje, HŽ poslao je krajem travnja u javno savjetovanje.

Pročitajte i ovo Prijava DORH-u zbog vlaka - 4 Poslana prijava DORH-u Adventski vlak koji nije vozio uznemirio duhove: "Sve je zamaskirano u proračunu" Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

U nacrt prijedloga izmjena dodaju odredbe prema kojima je zabranjeno zadržavanje unutar vlaka bez valjane prijevozne isprave, kao i remećenje javnog reda i mira pri kontroli karte od strane HŽ-ovih konduktera.

Naime, prethodni dokument takve odredbe, iz nepoznatih razloga nije sadržavao, što je jednom putniku iz Rijeke na sudu pomoglo dokazati da nije niti trebao platiti kartu.

Izmjene pravilnika su na javnom savjetovanju do 28. svibnja i sve dok ne bude prihvaćen, sudska praksa bi se mogla voditi riječkim primjerom.

Podsjetimo, 40-godišnji se Riječanin na vlak ukrcao kod Ogulina i vozio do Rijeke, ali pri tom nije imao kartu, pa ga je HŽ prekršajno prijavio.

Od vožnje do sudske presude prošle su dvije godine. Sutkinja, koja je Riječanina oslobodila kazne, smatra da njegovo djelo, neovisno o Pravilnicima, ni ne spada pod prekršajno pravo. Kaže kako se HŽ može naplatiti putem ovršnog postupka.

Iz HŽ-a sve putnike upozoravaju da ipak kupuju karte za vlak. Jer, osim raznih pravilnika, koji ih ne obvezuju da karte imaju uz sebe, ima i raznih Zakona, koji ih obvezuju da karte kupuju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene