Mihael Furjan
Mihael Furjan Foto: Josip Regovic/PIXSELL/Pixsell

Uz predsjednika, potvrđeni su i novi članovi Nadzornog i Izvršnog odbora HUP-a.


Na današnjoj 67. izbornoj Sjednici Vijeća članova HUP-a izabrano je novo vodstvo Udruge. Za predsjednika HUP-a u narednom dvogodišnjem mandatu izabran je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Pliva Hrvatska. Današnjim izbornim procesom, koji je održan prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi izabrani su i članovi Nadzornog i Izvršnog odbora HUP-a. Za predsjednicu Nadzornog odbora HUP-a izabrana je Manuela Šola, osnivačica i direktorica agencije Komunikacijski laboratorij, a za članove Nadzornog odbora Zdravko Plazonić direktor Petasona i Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Spin Valisa. Za članove novog Izvršnog odbora HUP-a izabrani su: Darko Markotić, član Uprave Ine, Kristian Krpan, direktor MCZ-a, Renato Radić, predsjednik Uprave Prima namještaja, Mislav Balković, suosnivač i dekan Visokog učilišta Algebre, Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a, Petar Šimić, predsjednik Uprave Primaca.

Vezani članci Josip Aladrović Poslodavci zadovoljni, Aladrović otkrio imaju li ugostitelji koji otvore terase pravo na Vladinu pomoć Slika nije dostupna Mihael Furjan novi predsjednik HUP-ove Udruge proizvođača lijekova

Preuzevši ulogu predsjednika HUP-a, gospodin Furjan je izjavio: "Hvala svima na podršci, prvi puta u HUP-u imamo izbore održane na ovaj način, s mnogo kandidata i transparentno te koristim priliku čestitati svima koji su danas izabrani u Izvršni i Nadzorni odbor. Ja vjerujem u HUP kao najveću snagu hrvatskog gospodarstva, a našu snagu crpimo iz članstva, tisuća članova, 200.000 zaposlenika i 30 granskih udruga. Svi zajedno imamo priliku da HUP učinimo još boljim. Naša svrha je jednostavna: želimo jače hrvatsko gospodarstvo i Hrvatsku u kojoj je poželjno stvarati, investirati i poslovati. Želim vas podsjetiti i na naše temeljne vrijednosti: to je prije svega odgovornost. Obveza je da budemo odgovorni prema našem društvu i budućim generacijama. Drugo su kompetencije. Želimo da odluke u društvu budu donesene na temelju znanja i stručnosti. Treća je solidarnost. Trebamo biti i solidarni sa svim članicama u HUP-u, a posebno prema slabijima i onima kojima treba pomoć. Želio bi da budemo i brzi i agilni. Ako je sve pod kontrolom, nismo dovoljno brzi. Želim da brzo reagiramo i borimo se za naše interese aktivno. Iz prošlosti treba učiti, no oni koji previše gledaju u retrovizor, riskiraju da se zalete u zid koji je pred njima. Moramo biti ljubazni i prije svega onakvi kako su nas naši roditelji učili. HUP vidim kao transparentan, uključiv, demokratski i otvoren. HUP se treba približiti članstvu, želim da se u budućnosti više informacija daje članovima i pozdravljam sve promjene u tom smjeru. Također moramo imati jasan stav koji ćemo otvoreno izražavati kroz Izvršni odbor, ulogu predsjednika, direktora i profesionalce u HUP-u. Predsjednik je samo prvi među jednakima. Pred nama je da jasno razvijemo ciljeve i strateški smjer u kojem idemo, kako bismo bili najbolji prikaz onoga što Hrvatska može dati."

Mihael Furjan imenovan je na poziciju predsjednika Uprave PLIVE s 4. svibnjem 2015., a njegova je odgovornost poslovanje PLIVE u Hrvatskoj i regiji Jugoistočna Europa. Mihael Furjan rođen je 1973. godine u Zagrebu, a na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1996. godine.

Furjan je započeo karijeru u PLIVI 1997. godine kao poslovni analitičar u Ekonomskim poslovima, nakon čega je unaprijeđen na mjesto rukovoditelja, a zatim i rukovoditelja Operativnog planiranja u Marketingu. Gospodin Furjan svoju je ekspertizu razvijao u različitim područjima farmaceutske industrije. Godine 2009. Odlazi iz PLIVE i karijeru nastavlja na poziciji izvršnog direktora u Hrvatskoj pošti, odgovornog za diviziju Pošta. Prije nego što će se vratiti u PLIVU, od 2010. obnaša funkciju izvršnog direktora globalne generičke kompanije u Švicarskoj zadužen za internacionalni portfelj proizvoda. Od travnja 2017. godine obnaša funkciju predsjednika Udruge proizvođača lijekova pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, član je Savjeta HUP-a te je kao predstavnik HUP-a bio član Gospodarsko-socijalnog vijeća. Gospodin Furjan u javnosti je prepoznat kao jedan od predvodnika promocije visokih standarda etičnosti i društvene odgovornosti u poslovanju.