Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s Mislavom Bagom

Viceadmiral Hranj: "U ovom trenutku nema potrebe za slanje vojske na granicu. Ako se ukaže potreba onda bi to bila logistička potpora policiji"

Viceadmiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, i Mislav Bago
Viceadmiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, i Mislav Bago DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Viceadmiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Viceadmiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Foto: DNEVNIK.hr +0 Viceadmiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, i Mislav Bago Galerija 1/2 >>
Ako se ponovno rasplamsa migrantska kriza, nije isključeno da se hrvatskoj policiji u čuvanju granice priključi i Hrvatska vojska. Kako bi to trebalo izgledati i koje bi ovlasti vojska imala, Mislav Bago razgovarao je u Dnevniku Nove TV s načelnikom glavnog stožera, viceadmiralom Robertom Hranjem.

Deseci tisuća migranata zapeli su na granici između Grčke i Turske. Grci im s jedne strane ne otvaraju vrata, a Turci im ne daju da se vrate u Tursku.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović OSRH u politici Milanović žestoko odgovorio Luciću: "Njegovo političko divljanje do kraja ga razotkriva kao pokvarenog čovjeka" Umirovljeni general Marijan Mareković, savjetnik predsjednik Milanovića za veterane Domovinskog rata Problemi na sve strane Predsjednikov savjetnik o slanju vojske u BiH: "Neka ministar objasni koju je to postrojbu predsjednik htio slati"

Migrantska kriza okupila je i državni vrh u Hrvatskoj na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednici i premijer izvješća su primili, ali iz priopćenja nije jasno hoće li na granicama uz policiju biti angažirana i Hrvatska vojska.

Ministar obrane dao je novom načelniku HV-a i naputak da se naprave pravila ponašanja vojnika na granici budu li tamo poslani.

Godine 2015. vojska je pomagala u zbrinjavanju migranata. EU što se tiče migranata ima nova jasna pravila, a ona glase da se ilegalne migracije neće tolerirati.

Mislav Bago je o toj temi u Dnevniku Nove TV razgovarao s načelnikom glavnog stožera viceadmiralom Robertom Hranjem.

"Hrvatska policija u potpunosti kontrolira granicu i situaciju s migrantima", kazao je Hranj te istaknuo da je vojska spremna i sposobna izvršiti sve zadaće koje se stave pred nju, a za sad nema potrebe za slanjem vojske na granicu. 

"U ovom trenutku teško je zamisliti scenarij u kojem bi se hrvatska vojska uključila na granicu. Ako se ukaže prilika, onda bi to bila potpora policiji iz drugog reda, logistika", kazao je Hranj.

Vojska je policiji pružala logistiku i 2015., a Hranj kaže da je to i sad temeljna ideja te je u skladu s postojećim hrvatskim zakonima.

"Nadamo se da nikad nećemo morati doć u situaciju da se vojnici aktivno uključuju u neposrednu zaštitu granice, to bi bio najcrnji scenarij koji je daleko od nas", rekao je viceadmiral i dodao kako bi za takav scenarij bile potrebne posebne saborske odluke koje uključuju neposrednu ugroženost ili ratno stanje.

Hranj kaže da se čini kako su se Europa i Grčka odlučile ozbiljnije pozabaviti ovim problemom nego 2015. godine te dodaje kako su na grčkoj granici prisutni i hrvatski policajci s brodovima.

Postoji nekoliko ruta, jedna od njih je zapadno-balkanska ruta, a pritisak na njih se mijenja iz dana u dan. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene