Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako preživjeti na paklenim vrućinama

Metković je jučer gorio na 38 stupnjeva, idući tjedan nas čeka vrhunac ljetnih vrućina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijeka se probudila uz 31 Celzijev stupanj, i nije bila jedina, a do sredine dana gotovo svugdje u Hrvatskoj temperature su prelazile 30.

Najtoplije je bilo u Metkoviću kojeg je 'grijalo' nevjerojatnih 38, te u Kninu koji je mjerio čak 37 stupnjeva. To svakako ide na ruku turizmu. Iznimno toplo i sparno bit će i idućega tjedna pa će mnogi, čak i ako to ranije nisu planirali, zasigurno krenuti put mora. Plaže su očekivano bile prepune jer more je ipak najbolje osvježenje. Oni na kontinentu osvježenje su tražili na nešto inventivnije načine.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje

Termometri jučer nisu imali milosti, a od vrućine nisu mogli baš svi pobjeći. 'Prevruće je, ne samo da je vruće, još kad je subota radna, onda znači ne može biti toplije nego što je', rekao nam je jedan radnik. Na 35 stupnjeva koliko je danas mjerila Rijeka nije bilo lako, no izbora katkada nema. 'A mora se, što ako se ne radi? Kuda?', istaknuo je naš sugovornik.

Neki tvrde da im je za spas dovoljno kupanje prije i poslije posla te dobar ventilator. Ovakve vrućine u drugoj polovici kolovoza nisu baš neviđene, ali neuobičajene svakako jesu. Čini se da će temperature idućeg tjedna još rasti. 'Sigurno da će u tom periodu biti zabilježene neke vrlo visoke, možda čak i apsolutno najviše izmjerene vrijednosti', ističe Ana Bago, meteorologinja.

Ovako visoke temperature mnogi ipak nisu očekivali. Većini onih koji su na odmoru vrućine ipak ne smetaju, dapače. 'Super nam je. Godišnji odmor i more', priznao je jedan turist. 'Jako je toplo, ali more je prekrasno', dodao je drugi. No nisu svi mogli na more. Pasje vrućine vladale su i na kontinentu. Svatko se  hladio kako je znao i umio.

Mnogi smatraju kako je ljeto pri kraju no valja podsjetiti da i dalje vrijede ista pravila. Ne treba se izlagati suncu tijekom najvećih vrućina, svakako treba koristiti zaštitu od UV zraka i uzimati dovoljnu količinu tekućine. Svima onima koji su već iskoristili svoje godišnje odmore i vratili se na posao svakako neće biti lako, ali ne sumnjamo da će oni koji mogu, ove vrućine, još dobro iskoristiti za uživanje u morskim radostima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene