Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stiglo veliko nevrijeme

Meteorolog Dnevnika Nove TV objasnio kakav je to opasni fenomen pogodio dijelove Istre te kako nastaju pijavice

U ponedjeljak smo svjedočili jakoj kiši uz prolazno izražen takozvani "downburst" koji je zabilježen na potezu od Poreča do Umaga. Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić objasnio je što to uopće znači.

"Downburst je jedan meteorološki fenomen. Relativno se rijetko javlja u Hrvatskoj, povezan je s ovim najjačim, najvećim olujnim oblacima, kumulonimbusima. Svaki taj kumulonimbus ima prilično jake uzlazne i silazne struje i ponekad ta uzlazna struja zna biti toliko jaka da drži u oblaku kišu, tuču, i ne dozvoljava da ona padne dolje.

U jednom trenu počne oblak usisavati u sebe i suhi zrak i dogodi se onda da silazna struja bude iznimno jaka i onda povuče svu ovu kišu i svu ovu tuču prema dolje i onda imamo pojavu, pri tlu, iznimno jakog vjetra. Taj vjetar može biti usporedive brzine skoro kao neki slabiji tornado, ali i vrlo jaku kišu u kratko vrijeme. Imamo i hrvatsko ime za tu pojavu - propad", pojasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić.

Opisao je i kako nastaju pijavice, koliko su opasne te koja je to energija i brzina?

Pročitajte i ovo Dino Kozlevac i Lina Dollar problemi na terenu Vatrogasni zapovjednik o nevremenu u Istri: "Najviše problema stvara voda. Vatrogasci su spremni za noć"

"Opasne su. Pijavice su ustvari kao mala tornada. Znači jedan vrtložni lijevak zraka koji se spušta također iz olujnog oblaka kumulonimbusa. Nastaju u uvjetima vrlo velike nestabilnosti zraka, znači, kad je pri tlu vrlo toplo, a u visini je hladnije. Moramo imati jako puno vlage u zraku, samim time imamo niske baze oblaka, ili podnice oblaka iz kojih se spušta taj lijevak zraka. Njih je prilično teško prognozirati. Mogu nastati i nad kopnom i nad morem. Češće su kod nas nad morem, a brzine koje postižu mogu jako varirati, od 60, 70, 80 km/h pa čak i 200 km/h", kazao je meteorolog te istaknuo kako najčešće kada prijeđu na kopno one oslabe i ugase se.

Nikola Vikić-Topić, meterolog Nikola Vikić-Topić, Valentina Baus i Dino Goleš (Foto: DNEVNIK.hr)

Vikić Topić kaže kako zahladnjenje neće potrajati dugo, no dodao je kako će razlika temperature biti do čak 15 stupnjeva u odnosu na prošle dane, no od četvrtka bi ponovno trebala početi rasti jer ljeto još nije gotovo.

Pročitajte i ovo Valovi u mjestu Povile Nevrijeme na Jadranu FOTOGALERIJA Oluja zahvatila krajeve uz Jadran: Jako jugo stvaralo probleme, pogledajte nevjerojatne prizore iz Dalmacije

Osvrnuo se i na nevrijeme u Sloveniji gdje je padala tuča veličine jajeta, a komentirao je i nevrijeme u Italiji i Španjolskoj. Što je još sve kazao pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene