Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Meteoalarmi na snazi

Meteorolog otkriva je li u Hrvatskoj moguć slovenski scenarij: "Mjestimice može biti tuče, a na moru su moguće pijavice"

Aktualno Galerija Nikola Vikić - Topić, meteorolog Nove TV Nikola Vikić - Topić, meteorolog Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Nikola Vikić - Topić, meteorolog Nove TV Nikola Vikić - Topić, meteorolog Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Meteoalarm - 1 Meteoalarm - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Meteoalarm - 2 Galerija 1/4 >>
Nevrijeme je stiglo i u Hrvatsku. Bilo je jakih pljuskova, grmljavine i obilne kiše. U Gorskom kotaru mjestimice više od 100 litara po četvornom metru. Više detalja donosi meteorolog Dnevnika Nove TV, Nikola Vikić-Topić.

Unatoč najavljenom nevremenu i obilnoj kiši, teško da će nas pogoditi scenarij koji je zadesio Sloveniju.

"Teško je to reći, vjerojatno ne, iako će mjestimice biti vrlo obilne kiše, izraženih pljuskova, olujnog vjetra te moguće i tuče, a na moru su moguće i pijavice. U svakom slučaju, u petak u noć i tijekom subotnjeg jutra na jugu te u petak u noć u cijeloj zemlji – vjerojatnost za mnoga nevremena", rekao je meteorolog Dnevnika Nove TV, Nikola Vikić-Topić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iz minute u minutu Rastu vodostaji rijeka, zbog obilnih kiša prijete poplave. Poslano prvo upozorenje SRUUK-a za jedno područje

"Upozorenja se uglavnom odnose na izražene pljuskove s grmljavinom i na obilnu kišu. Na snazi su crveni, narančasti i žuti meteoalarm. Ponajprije na sjevernom Jadranu te u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, može pasti između 50 i 150 milimetara kiše, što je dakle više od mjesečne prosječne količine za kolovoz, tako da su moguće i bujične poplave", poručio je Vikić-Topić.

"Drugdje na Jadranu i u Slavoniji nekako je veća opasnost od pljuskova s grmljavinom koji također mogu donijeti kišu, puno nje, ali manje nego na zapadu. No, i ta kiša koja padne u kratko vrijeme može stvarati probleme", dodao je.

Nevremena je u posljednje vrijeme puno, praktički se nižu jedno za drugim.

"Ovo je posebno jer su izraženije vremenske prilike moguće u cijeloj zemlji. To ne znači da će ih posvuda biti, ali moguće su posvuda. Atmosfera je vrlo nestabilna, imali smo sad dva relativno vruća dana, temperatura je u mnogim krajevima bila iznad 30 stupnjeva", istaknuo je meteorolog.

"Zatim, imamo dosta vlage jer je bilo kiše posljednjih dana i tjedana tako da je i vlaga prisutna. Imamo i mlaznu struju iznad nas na nekih desetak kilometara visine. Mlazna struja inače zna pojačavati ta nevremena. Nadalje, i more nam je toplo, između 25 i 28 stupnjeva, tako da i tu ima puno energije koja je dostupna za te grmljavinske pljuskove", napomenuo je. 

"I sad nam stiže hladna fronta. Taj hladan zrak se poput klina zabija u ovaj naš topao i vlažan zrak. Naglo prisiljava ga na naglo dizanje pri čemu je reakcija atmosfere vrlo burna. U ovim trenucima se jedan veliki sustav premješta iz Italije preko sjevernog Jadrana dalje na sjever i na istok. Vjerojatno će zahvatiti i dio Središnje Hrvatske i Slavoniju. Prvo prije svega, sjevernu Dalmaciju", objasnio je Vikić-Topić. 

Takve vremenske prilike mogle bi utjecati na proslavu obljetnice Oluje u Kninu i na Alku u Sinju.

"Nažalost, velika je vjerojatnost za kišu u subotu u Kninu. Osobito će je biti tijekom noći i ranog jutra, zatim će sredinom dana vrijeme smirivati, čak će se vjerojatno i razvedravati, moglo bi biti nešto sunčanih razdoblja, no atmosfera ostaje prilično nestabilna tako da je kasno poslijepodne i predvečer ponovno velika vjerojatnost za pljuskove koji će biti kraći, ali jače izraženi", rekao je Vikić-Topić.

Pročitajte i ovo Pripreme za proslavu Oluje u Kninu - 3 28. obljetnica Knin se priprema za Oluju: Otkriveno i tko će govoriti u ime branitelja

"Slična situacija i u Sinju, a zatim u nedjelju kad je Alka nešto malo povoljnije. Bit će više sunca, osobito u prvom dijelu dana, ali i dalje nije sasvim stabilno tako da je poslije poslijepodne i osobito navečer moguć neki jači pljusak u Sinju", zaključio je meteorolog. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene