Obavijesti Video Pretražite Navigacija
teško se diše

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić otkrio koje su čestice posebno opasne za zdravlje i za koje skupine

Aktualno Galerija Ivan Čačić - 1 Ivan Čačić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čačić - 2 Ivan Čačić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čačić - 3 Ivan Čačić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Čačić - 4 Galerija 1/4 >>
O zagađenju zraka s kojim se bori gotovo cijela Hrvatska u Dnevniku Nove TV govorio je meteorolog Ivan Čačić.

"Čestice manje od 2 mikrometra, i ona jednake ili manje od 10 mikrometara osobito su opasne i upravo Svjetska meteorološka organizacija ima cijeli niz motrenja i podatka o tome. Možemo reći da su osobito opasne vezano uz respiratorne probleme i opasne su za ranjive skupine - starije osobe, trudnice pa i djeca", kazao je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Objasnio je i što je uzrok ovoj lošoj kvaliteti zraka.

"Ima nekoliko elemanata zbog čega se to događa. S jedne strane su izvori onečišćenja, a to je najčešće promet i izvori izgaranja. Sada po zimi, vezano uz drvo i ugljen. S druge strane imate vremensku situaciju gdje nema velike razlike u tlaku, nema vjetra i ne dolazi do provjetravanja. Te čestice onda ostaju na mjestu gdje izviru i stvaraju velike koncentracije opasne za zdravlje", rekao je Čačić.

Pitanje je i koji su gradovi inače najizloženiji ovakvoj kakvoći zraka i koliko često se ovakvi incidenti mogu događati.

"Uglavnom je to unutrašnjosti i najviše u mjestima gdje ima dosta prometa, industrije i izgranja", pojasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene