Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u ponedjeljak objavio izjavu u kojoj izražava zabrinutost zbog stanja na Bliskom istoku, priopćio je Ured predsjednika.


"Izražavam duboku zabrinutost najnovijim sukobima na Bliskom istoku koji posljednjih dana opasno eskaliraju, približavajući se otvorenom ratu s nesagledivim posljedicama - za regiju, ali i za mir i stabilnost u svijetu", stoji u predsjednikovoj izjavi.

Vezani članci Ilustracija Pedofil kažnjen radom za opće dobro u udruzi za djecu nije bio jedini takav slučaj Ilustracija Policija uhitila gnjusni dvojac: U okolici Rovinja snimali golu djecu, pogledajte kakav su uređaj sakrili u hladnjak za plažu

Mesić ističe da se "Hrvatska dosljedno zauzima za rješavanje svih otvorenih pitanja pregovorima i na miran način, a trajno rješenje dugogodišnje krize na Bliskom istoku vidi, kao što sam svojedobno naglasio i u govoru pred izraelskim parlamentom, Knessetom, kroz ostvarivanje prava Izraela na život u miru i sigurnosti, kao i prava Palestinaca na vlastitu državu".

"Nijedno od tih prava, kao ni borba za njihovo ostvarivanje, ne može opravdati upotrebu sile, bilo da je riječ o neselektivnim
terorističkim napadima na civilne ciljeve, bilo o neprimjerenim
oružanim odgovorima na takve napade koji se pretvaraju u neobjavljeni rat protiv države s čijeg se područja oni lansiraju", kaže hrvatski predsjednik.

Mesić je u svojoj izjavi podržao izjavu što su je u vezi sa sukobima na Bliskome istoku objavili najviši predstavnici osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8) na summitu u Sank Peterburgu ovaj vikend.

Mesić smatra nužnim u najkraćem mogućem roku ostvariti tri cilja.

"Prvo, potpuni prekid vatre, drugo, otvaranje pregovora sa ciljem da se u budućnosti izbjegne svaka mogućnost obnavljanja sličnih sukoba i, treće, utvrđivanje tko stoji iza akcija što su bile uvod u najnoviju eskalaciju, odnosno tko je isporukama oružja takvu eskalaciju omogućio, te poduzimanje mjera kojima bi spriječilo da se treće strane, bilo države, bilo protagonisti globalnoga terorizma, u budućnosti na bilo koji način miješaju u bliskoistočnu krizu, odnosno u odnose na tome području, kaže se u izjavi hrvatskog predsjednika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju