Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je da treba krenuti u izmjenu ugovora sa Svetom Stolicom, jer, kako je rekao, biskupi govore javno s oltara da je ova vlast nenarodna, a budući da je izabrana na demokratskim izborima, time pokazuju da su i protiv hrvatskog Ustava, civilizacijskog dosega društva i demokracije i u direktnom sukobu sa hrvatskom stvarnošću.


Stjepan Mesić je to rekao u Perjasici, odgovarajući na novinarski upit misli li da je u Hrvatskoj ugrožena odvojenost crkve i države, odnosno je li s inicijativom 'U ime obitelji' uloga crkve u javnom životu prevelika.

'Budući da je na djelu brutalan napad na hrvatski Ustav treba obavijestiti Papu o tome, pa predlažem predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i Vladi da se obrate Vatikanu sa zahtjevom za izmjenom međudržavnog ugovora, jer nije dobro da naši biskupi pljuju po narodu koji ih plaća i proglašavaju vlast koju je narod izabrao - nenarodnom', poručio je Mesić.

Dodao je da treba ići u izmjenu ugovora s Vatikanom kako bi se pomoglo svećenicima da ne budu licemjerni, jer će, kada budu raspolagali svojim novcem, lakše moći govoriti što god budu htjeli o vlasti i politici.

Vezani članci Slika nije dostupna Papa Franjo ne odustaje: Vatikan zamrznuo dva milijuna eura Slika nije dostupna Vijest o papinom izaslaniku snažno odjeknula u Međugorju

>> Mesić komentirao sukob vlade s Europskom komisijom

Budu li katolici plaćali porez za Katoličku crkvu, pravoslavci za pravoslavnu, a muslimani za Islamsku zajednicu, onda će biskupi moći govoriti što god budu htjeli, rekao je Mesić i zaključio da je nastupilo vrijeme da se s Hrvatskom biskupskom konferencijom i kardinalom Josipom Bozanićem ozbiljno sjedne za stol i razjasni zašto je opasno njihovo bavljenje politikom.

Crkva se u svom bavljenju politikom poziva na statističke podatke o izjašnjavanju ogromnog broja ljudi da su vjernici, a onda, zaključio je Mesić 'isti taj narod velikom većinom glasova daje potporu meni ili sada Josipoviću, što znači da narod zna da je važna odvojenost crkve i države, ali to još crkva nije shvatila'. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook