Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić ponovo je u Sarajevu optužio svog prethodnika Franju Tuđmana da je tijekom svog političkog djelovanja aktivno radio na podjeli Bosne i Hercegovine.


Također, istaknuo je kako je na taj način bio sudionikom iste one politike kakvu je provodio Slobodan Milošević.

Vezani članci Kazna Bosanac zaradio kaznu od gotovo 800 kuna jer je na urnebesan (i djetinjast) način spustio policajcu Potres u BiH Najmanje dva potresa u središnjoj BiH: "Osjetilo se, prozori i luster su se zatresli", "Izletjeli smo iz kuće"

'Na jednoj smo strani mi u Hrvatskoj s Miloševićem ratovali a na drugoj se provodila evidentna politika podjele BiH', kazao je Mesić sudjelujući u raspravi vođenoj na simpoziju posvećenom raspadu bivše SFRJ što su je organizirali Muzej 'Alije Izetbegovića' i sarajevski Fakultet političkih znanosti.

>> 'Predlažu mi da budem gradonačelnik Zagreba'

'Tuđman je želio proširiti granice'

Mesić je kazao kako je glavni Tuđmanov motiv da se priključi Miloševićevom pokušaju podjele BiH bila želja za proširenjem granica Hrvatske. Mesić je na sarajevskom simpoziju sudjelovao zajedno s bivšim slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom a Bakir Izetbegović, sadašnji član Predsjedništva BiH i sin Alije Izetbegovića kazao je tom prigodom kako mu je iznimna čast nakon tolikih godina sresti takve suvremenike njegova oca.

'Oni su (Mesić i Kučan) učinili koliko su mogli u vremenu zla i mraka da taj kovitlac balkanskog ludila ne potraje predugo i da ipak bude zaustavljen', kazao je Izetbegović dodajući kako je i njegov otac činio sve što je mogao ne bi li se izbjegao krvavi raspad bivše zajedničke države, svjestan da će to dovesti do razaranja i stradanja koja su onda i uslijedila i čija je najveća žrtva bila upravo BiH. (Hina)