Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić s Afganistanskim predsjednikom o jačanju bilateralnih odnosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutačno stanje u Afganistanu te moguće jačanje bilateralnih odnosa Hrvatske i Afganistana bile su središnje teme razgovora koje je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u subotu u Amanu održao s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Hrvatski predsjednik od petka boravi u Jordanu gdje sudjeluje u radu Svjetskog gospodarskog foruma za Bliski istok te na sastanku skupine G11 koja okuplja zemlje osrednjeg prihoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sarkozy raspalio po 'trulom' kapitalizmu Slika nije dostupna Susret sa Kosor Slovenija želi što brže pregovore

Afganistanski predsjednik svog je hrvatskog kolegu informirao o sadašnjem stanju u Afganistanu, naglašavajući da je ono u mnogim aspektima daleko bolje nego što bi se moglo zaključiti iz dnevnih medijskih izvještaja.

Karzai je posebno izdvojio napredak postignut na polju gospodarstva i obrazovanja, a posebno je zahvalio Hrvatskoj na sudjelovanju njezinih oružanih snaga u misiji u Afganistanu, te izrazio zadovoljstvo što će njihov broj biti povećan. Hrvatska trenutačno u Afganistanu ima 150
pripadnika oružanih snaga, a taj bi broj uskoro trebao biti
udvostručen.

Tijekom sastanka u načelu je dogovoren i posjet hrvatskog
predsjednika Afganistanu, kao i dolazak afganistanske misije na visokoj razini u Hrvatsku. Ta bi misija trebala razmotriti mogućnost uspostavljanja intenzivnije bilateralne suradnje između dvije zemlje. 

Mesić i Karzai razgovarali su i o mogućnosti da afganistanski
predsjednik posjeti Hrvatsku.

Hrvatski je predsjednik u petak navečer sudjelovao na svečanoj večeri koju je u čast sudionika Svjetskog gospodarskog foruma priredio domaćin skupa, jordanski kralj Abdulah II.

Tijekom večeri, Mesić je odražao kraći neformalni sastanak s glavnim tajnikom Arapske lige Amrom Musom. 

Najviše pozornosti tijekom tog razgovora bilo je posvećeno trenutačnom stanju na Bliskom istoku, a Mesić i Musa razgovarali su i o kandidaturi Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Hrvatski predsjednik u subotu će sudjelovati u nastavku rada
Svjetskog gospodarskog foruma, gdje će održati i govor, te biti
nazočan sastanku skupine G11.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene