Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako očekuje da bi za tri mjeseca mogli biti poznati rezultati istrage o tajnim računima na koje se, navodno, slijevao novac zarađen ratnim profiterstvom.


- U roku od tri mjeseca trebao bi imati sve, kazao je predsjednik
Mesić u jednoj radijskoj emisiji, ustvrdivši da državne institucije, nadležne za provođenje istrage, odrađuju povjereni im posao.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nisam upućen u vezu bivših dužnosnika i tajnih računa' Slika nije dostupna Austrija pokrenula istragu o Zagorcu i partnerima

Napomenuo je da su Državno odvjetništvo, sudstvo, policija, carina te Vladini resori, ponajviše onaj financijski, krenuli u akciju, da su osnovali radnu skupinu te, izvijestio je Mesić, došli do mnogih računa i imena.

- Sada treba ići korak dalje, utvrditi trag novca, što je s njim
učinjeno, a potom slijedi i kazneni progon odgovornih, rekao je
Mesić, dodavši da je i njega, kao i većinu u Hrvatskoj i dijaspori,
iznenadilo da je riječ o stotinjak takvih računa, a ne, kako je
mislio, o njih dva do tri.

Na pitanje je li istragom obuhvaćen i umirovljeni general Vladimir Zagorac, kojega je Hrvoje Petrač na sudu optužio za ratno profiterstvo, Mesić je kazao da se istraga "vodi protiv svih za koje se sumnja", a kao mogućnost je naveo da, kada istraga bude gotova, sazove sjednicu Vlade i Banske dvore informira o rezultatima.

Mesić se zauzeo da se SDP-ov prijedlog zakona, po kojemu za kaznena djela ratnog profiterstva ne bi nastupala zastara, konsenzualno prihvati u Hrvatskom saboru.

- Znam da stranka koja je na vlasti ne voli baš oporbene prijedloge, da oporba mrzovoljno prihvaća ono što dolazi od vlasti, no mislim da bi oko ovoga trebalo doći do konsenzusa jer je svima u interesu da se utvrdi istina, rekao je Mesić.