Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić primio žensku alpinističku ekspediciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je danas I. hrvatsku žensku alpinstičku ekspediciju koja planira početkom jeseni osvojiti šesti po visini vrh na svijetu Cho Oyu (8201 metar).

Sudionice ekspedicije izvijestile su predsjednika Mesića o tom vrlo ambicioznom projektu koji prvi put u Hrvatskoj okuplja isključivo žensku ekipu što je rijetkost i u svjetskim razmjerima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okupila se politička elita Dubrovnik: Državni vrh obilježio obljetnicu grada Slika nije dostupna Ekspedicija oboružana optimizmom Hrvatska ženska ekspedicija krenula na Everest

Dosad su u povijesti uspona bile tek tri ženske ekspedicije, dvije američke i jedna kineska, pa je hrvatska ženska alpinistička ekspedicija "Cho Oyu 2007" prva europska ženska ekspedicija koja će pokušati osvojiti jedan od najviših vrhova na svijetu.

Vrh Cho Oyu ("Tirkizna božica") smješten je na granici Tibeta i
Nepala i udaljen je tridesetak kilometara od Mt. Everesta. 

Iako se Cho Oyu smatra manje tehnički zahtjevnim usponom, uvjeti koji vladaju na tim visinama predstavljaju vrlo ozbiljan i težak izazov.

Predsjednik Mesić zaželio je sreću sedamnaestočlanoj ekspediciji sastavljenoj od iskusnih hrvatskih alpinistica iz svih krajeva Hrvatske u ostvarivanju njihova cilja da prva Hrvatica prijeđe magičnu visinu od 8000 metara i popne se na jedan od najviših vrhova svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene