Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekspedicija oboružana optimizmom

Hrvatska ženska ekspedicija krenula na Everest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 14 mjeseci intenzivnih priprema, Hrvatska ženska ekspedicija 'Mt. Everest 2009.' kreće u osvajanje najvišeg vrha svijeta. Obitelj i prijatelji otpratili su ih sa zagrebačkog Plesa na put dug 72 dana. Dosegnu li vrh, bit će to naša prva ženska ekspedicija kojoj je to uspjelo. Do sada je na njemu bio samo Stipe Božić.

Naoružane osmjesima i optimizmom 11 članica ekspedicije kreće u osvajanje najvišeg vrha svijeta – 8.850 metara visokog Mount Everesta. 'Bit će i napora, ali bit će i lijepoga. Puno izdržljivosti će trebati pokazat, puno strpljenja, međusobnog razumijevanja', rekla je Milena Šijan. 'Samo da se vratimo svi i sa svim prstima', kaže Tea Đurek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odlazak prve hrvatske ženske alpinističke ekspedicije Slika nije dostupna Japanac postao najstariji osvajač Everesta

Osim fizičke pripreme u 14 mjeseci trebalo je prikupiti i 300 tisuća dolara. Sada su financije u drugom planu, a jedini muški član ekspedicije točno je isplanirao svaki od 72 dana uspona. Nakon što slete u Nepal, cure će osam dana pješačiti. 'U bazni logor negdje 2., 3. travnja i tamo biti 49 dana da se aklimatiziramo i onda očekujem uspon u sredini svibnja', rekao je Darko Berljak, vođa ekspedicije Mt. Everest 2009.

No na vrh će ići samo fizički najspremnije. 'Jednostavno, tamo ima puno stvari koje mogu poći po zlu. Zadnji uspon na vrh sa zadnjeg logora je 1.000 metara, taj dan se to radi u 10, 12, u principu se sve nešto mora poklopiti osim velike volje da bi se to ostvarilo', kaže Darija Bostjančić. Uz obitelj i prijatelje, sretan put zaželio im je i njihov kolega planinar, inače dimnjačar, držeći se za dugme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene