Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Mislim da Kosovo nećemo priznati u četvrtak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu, govoreći o priznanju neovisnosti Kosova, kako Hrvatska vodi principijelnu politiku, želi dobre odnose sa Srbijom ali i uvažiti novu stvarnost na Kosovu.

"Hrvatska želi dobre odnose i s Kosovom i sa Srbijom i sa svim zemljama regije i jasno da ćemo sve te elemente analizirati i donijeti odluku koja će biti prije svega pravedna", odgovorio je Mesić na upit novinara hoće li i kada Hrvatska priznati Kosovo dodavši kako pritom "dan-dva, pet ili deset, ne znače praktično ništa".

Pročitajte i ovo Nathalie Reyes, američka ambasadorica Sletjela u zračnu luku Nova američka veleposlanica stigla u Zagreb: Objavila fotografiju na kojoj su mnogi uočili zanimljiv detalj Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

"Više znači ako se dobro izabere tajming i za jednu i za drugu stranu i da odluka bude prihvatljiva i regiji i izvan regije", istaknuo je Mesić u razgovoru s novinarima nakon posjeta Centru za demkoraciju i pravo Miko Tripalo.

Istaknuo je kako će Hrvatska "dobro osluškivati što poduzimaju zemlje EU, jer i tu nema suglasja do kraja", ali će "voditi i računa da naš principijelni stav dođe do izražaja, bez obzira o kome se radilo".

Na primjedbu novinara kako su SAD i sve veće članice EU za danas najavile da će priznati Kosovo, Mesić je rekao kako se priznanje očekivalo još jučer, ali se međutim, to nije dogodilo.

"Očekujemo da će to ići sada, možda i jednim unaprijed dogovorenim slijedom", rekao je Mesić ponovivši da Hrvatska svakako želi zadržati dobre odnose sa Srbijom, a želi "priznati i realitete, a Kosovo je novi realitet".

Dodao je kako je danas sa suradnicima razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom te mu se čini da na sjednici Vlade u četvrtak neće doći do priznanja.

Na upit novinara zašto smatra da u četvrtak neće doći do priznanja Kosova, Mesić je odgovorio kako misli da to pitanje "neće biti na dnevnom redu sjednice Vlade".

Mesić drži da na Kosovu ne bi trebalo doći do eskalacije sukoba, ali ga čudi da se malo spominje krivnja Miloševićeva režima za sve što se danas događa.

Pritom je podsjetio na vrijeme kada mu je u Predsjedništvu
Jugoslavije (SFRJ) Slobodan Milošević jednom prilikom, govoreći o Albancima, rekao kako Albanci razumiju samo ako ih se dobro udari po nosu.

"Kao što vidite, Milošević je dobro udario, ali je dobio i odgovor", rekao je Mesić ustvrdivši kako je politika prema Kosovu u prošlosti nije bila dobra, te da bi bilo dobro da se nađu snage u Srbiji koje će reći "koja je krivnja na Srbiji da nije moglo doći do uspostave povjerenja između Kosovara i Srbije".

"Nije bilo reakcije u Srbiji da se optuži taj režim", rekao je
Mesić.

Predsjednik je prokomentirao i problem ZERP-a i poručio kako je dobra interpretacija poruke Vijeća EU da "Hrvatska nema drugog načina nego da ne primjenjuje ZERP ukoliko želi u EU".

"Smatram da će i Vlada uzeti u obzir ozbiljnost te poruke", rekao je Mesić.

Ekološki dio ZERP-a prihvatljiv za sve, rekao je, a kod ribolovnog dijela treba "unaprijed anticipirati neke odredbe europske regulative kada znamo da će to biti za dvije godine aktualno".

Hrvatska će za dvije godine vjerojatno biti članica EU i "vjerojatno će drugim međunarodnim konvencijama biti riješen drugi dio problema, pitanje ribarenja i kontrole".

Na upit novinara kada će biti imenovan zapovjednik obalne straže, Mesić je odgovorio kako će se to dogoditi uskoro, a da se trenutačno obavljaju još neke konzultacije.

"Za sada raspolažemo s dovoljno potencijala da možemo odgovoriti zadaćama koje stoje pred nama", rekao je Mesić i dodao da je u tijeku prebacivanje pojedinih potencijala s kojima raspolaže Hrvatska ratna mornarica (HRM) na obalnu stražu, a ojačat će ju se i izgradnjom novih opohodnih brodova.


Mesić primio veleposlanika Srbije Radivoja Cvetićanina

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u ponedjeljak veleposlanika Republike Srbije Radivoja Cvetićanina.


Veleposlanik Republike Srbije predao je predsjedniku Mesiću "poruku Predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića što se odnosi na jučerašnje proglašenje nezavisnosti Kosova".

"Poruka predsjednika Tadića sadrži poznata stajališta Republike Srbije prema tom događaju", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene