Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić poručio diplomatima da Hrvatska ne smije skrenuti s puta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u petak je u Bijeloj vili na Brijunima upriličio tradicionalni svečani prijam za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj i tom prigodom rekao kako Hrvatska ne smije nikome dozvoliti da dovede u pitanje ono što je do sada ostvarila i da je preusmjeri.

"Naš je kurs jasan i čvrsto određen, a ja ću osobno dati svoj doprinos nastavljanju puta kojim smo krenuli i onda kada više neću biti na najvišoj funkciji u zemlji", kazao je Mesić koji je u završnici svog drugog predsjedničkog mandata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Treba se uhvatiti u koštac s korupcijom' Slika nije dostupna Mesić primio članove diplomatskog zbora

Po njegovim riječima postoje stvari u kojima se Hrvatska od 2000. pomakla s mrtve točke i učinila toliko potrebne iskorake u kojima smo se, kako je kazao "dokazali i pokazali kao Europljani".

"Tu povratka na staro nema i ne smije biti poglavito na području ljudskih i manjinskih prava, medijske slobode, tolerancije i regionalne suradnje", naglasio je Mesić dodavši kako prvenstveno misli na odnos prema prošlosti, onoj iz vremena Drugog svjetskog rata ali i onoj novijoj, na suočavanje s istinom o prošlosti, na sudski progon i kažnjavanja svih onih koji su temeljem danas važećih zakona i propisa odgovorni za teška kršenja ljudskih prava uključujući i ratne zločine.

U tom kontekstu on je spomenuo i reformu pravosuđa i s njome usko povezanu borbu protiv korupcije.

"Premda tu postoje i akcijski planovi i povremeno se otvaraju istrage te počinju sudski postupci, ponekad sam sebe doživljavam kao osamljenog borca protiv vjetrenjača u naporima da napokon reformiramo pravosuđe i da se očistimo od korupcije i kriminala", poručio je Mesić.

Dodao je kako je svakim uspjehom zadovoljan jer ga svaki korak bliže Europskoj uniji čini sretnim obzirom da je, kako je kazao "naša budućnost u ujedinjenoj Europi".

U ime diplomatskog zbora predsjedniku Mesiću obratio se veleposlanik Velike Britanije sir John Ramsden koji je naglasio kako međunarodni položaj Hrvatske nije bio nikada čvršći i jači nego što je sada.

"Hrvatska je vidno napredovala i odigrala iznimno važnu ulogu u regiji. Ušla je u Vijeće sigurnosti UN-a, primila je pozivnicu za članstvo u NATO i jako dobro je napredovala u pregovorima s Europskom unijom", zaključio je Ramsden.

Prijamu na Brijunima nazočilo je 60-tak veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj sa suprugama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene