Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić očekuje pravdu za Vukovar od drugostupanjske presude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jučer je u New Yorku izrazio zabrinutost i razočaranje presudom Haškog suda (ICTY) za zločine u Vukovaru, ocijenivši da se ona neće održati, uz očekivanje da će drugostupanjska presuda ICTY-a biti pravedna i utvrditi odgovornost "vukovarske trojke" za zločine koje su počinili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udruge za ljudska prava: Presuda nova viktimizacija žrtava Slika nije dostupna ICTY: Sutra presuda "Vukovarskoj trojci"

"Inače ne komentiram sudske postupke, a tu spada i prvostupanjska presuda, no radi se o izuzetnom slučaju, i moramo za zabrinutošću reći da smo razočarani i da smo očekivali nešto više pravde na Haškom tribunalu", izjavio je Mesić hrvatskim novinarima u New Yorku, gdje sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN.

Naglasio je kako zbog presude ne treba optuživati cijeli Haški sud, jer je to jedno vijeće, jedan dio suda, dodajući, za usporedbu, kako nije u redu ni da se zbog presude jednog suca sudi cijelom hrvatskom pravosuđu, pri čemu je aludirao na slučaj Lora.

"Nadam se da ova presuda neće ostati, jer drugostupanjska presuda mora uzeti u obzir sve u čemu su oni sudjelovali", rekao je Mesić i dodao kako je problem bio i u optužnici.

"'Vukovarskoj trojci' u optužnici se stavlja odgovornost samo za pokolj na Ovčari, a trebalo je staviti sve one zločine koji je
počinila Teritorijalna obrana u Vukovaru. Zato mislim da ta presuda ne može opstati, jer optužnica mora obuhvatiti sve te zločine, sva ta razaranja", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Na upit o najavi premijera Ive Sanadera da će uputiti pismo Vijeću sigurnosti, Mesić je rekao da "kao pravnik" smatra kako Vijeće sigurnosti ne može rješavati ništa u vezi presude, jer bi to značilo da se miješaju u suđenje.

"Ali ono što može, to obrazloženo pismo, koje će premijer poslati, ulazi u dokumentaciju Vijeća sigurnosti i dobiva na težini, kao dokument Vijeća sigurnosti koji evidentira i dostupan je svima u Vijeću", rekao je Mesić.

Na upit o uporabi te presude u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, Mesić je kazao kako "to ne bi trebala biti predizborna tema" jer radi se o prvostupanjskoj presudi na koju ide normalna žalba.

Ocijenio je kako presuda "ne bi smjela biti povod međustranačkom prepucavanju, niti povod izražavanju hrvatstva i domoljublja", jer u krajnoj liniji to rješava sud a ne politika.

Blage presude bivšim oficirima JNA, Mili Mrkšiću i Veselinu
Šljivančaninu te oslobađajuća presuda Miroslavu Radiću, optuženima za najteži zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj, pokolj više od 200 hrvatskih ranjenika i zarobljnika na Ovčari 1991. godine, izazvale su ogorčenje hrvatske javnosti i vlasti.

ICTY je prvooptuženog generala Mrkšića osudio na 20 godina zatvora, pukovnika Šljivančanina na 5, dok je kapetana Radića oslobodio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene