Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruge za ljudska prava: Presuda nova viktimizacija žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri udruge za zaštitu ljudskih prava ocijenile su kako je izricanje neprimjerenih kazni 'vukovarskoj trojci' Miroslavu Radiću, Mili Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu žrtve zločina doživjele kao novu viktimizaciju, shvativši je kao nepriznavanje njihove patnje.

Presuda je posebno razočaravajuća za obitelji žrtava, osobito kada znamo da uz trojicu optuženika pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju nisu optuženi najviši oficiri JNA Blagoje Adžić i Veljko Kadijević, koji su morali snositi odgovornost kao nadređeni, ako ne i kao naredbodavci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader: Od Vijeća sigurnosti UN-a tražit ćemo raspravu o Haškom sudu Slika nije dostupna ICTY: Sutra presuda "Vukovarskoj trojci"

Zabrinjava i što je presuda smanjila mogućnost kaznenog gonjenja za zločine odgovornih oficira JNA, ističu u priopćenju Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Upozoravaju kako će ovakva presuda imati dubinski utjecaj na hrvatsko i ostala postjugoslavenska društva.

'U Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini mogla bi pridonijeti daljnjem padu povjerenja u rad međunarodnih pravosudnih institucija, a u Srbiji bi mogla biti iskorištena za opravdanje zločina', istiću udruge.

'Premda za određivanje kazni nikada ne može biti nadležna javnost, već samo sud, postoji mnoštvo općepoznatih dokaza da su sva trojica optuženih bila neposredno povezana sa zločinom koji svojom težinom ne dopušta ništa osim najtežih kazni. Pamtimo sliku Šljivančanina, iza čijih leđa autobusi odvode ranjene iz vukovarske bolnice na mučilište i kasnije stratište, i očekujemo da u žalbenom postupku Sud odredi primjerene kazne za predaju ranjenika srpskim paravojnim jedinicama', navodi se u priopćenju.

Udruge dodaju i kako od pravosuđa postjugoslavenskih zemalja očekuju da istraži i kaznenu odgovornost najviših oficira JNA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene