Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik o štednji

Mesić: Ne bude li dobrih plaća, neće biti ni potrošnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom današnjeg posjeta Zadarskoj županiji u izjavi novinarima u Zadru predsjednik Republike Stjepan Mesić izrazio je uvjerenje da će Europa imati snage ukloniti sve barijere koje prijete Hrvatskoj u njezinu ulasku u EU.

'Hrvatska se država drži principa i ako budemo blokirani zbog bilateralnog spora sa Slovenijom možemo čekati. Želimo savladati otvoreno pitanje o granici sa Slovenijom ali da nitko ne bude prikraćen. Možemo na jednoj strani voditi pregovore s EU, a bilateralni spor rješavati sa Slovenijom. Kako ćemo ga riješiti to se tek trebamo dogovoriti', rekao je Mesić odgovarajući na pitanje o odnosima sa Slovenijom.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Slika nije dostupna Doprinos kriznim mjerama Mesić predložio da mu se sreže plaća

'Ako se od nas traži da ne prejudiciramo granicu onda prvo treba postaviti to pitanje Sloveniji čiji je parlament donio odluku da je njihova granica u Piranskom zaljevu na našoj obali, a koju moraju povući da bi se uopće moglo pregovarati', dodao je. Mesić je zaključio kako Hrvatska pregovore s EU želi završiti radi sebe ali ako EU nema mogućnosti da svoju članicu privede principima, Hrvatska može očekivati.

Osvrčući se na aktualnu gospodarsku krizu u svijetu i u nas kazao je kako je recesija zahvatila Europu i sve ovisi o tome koliko će biti organizirana da odgovori na taj izazov. U vezi sa situacijom u Hrvatskoj napomenuo je kako moramo ići u rebalans proračuna, kao i štedjeti, no drži kako se ne može štedjeti na potrošnji. Ako nema potrošnje, ako nema plaća onda nema ni proizvodnje i to može završiti loše. Treba štedjeti na onim pozicijama koje ne donose novac u kratkom vremenu. Tu Vlada i njezini stručnjaci moraju tražiti najbolja rješenja, rekao je predsjednik Mesić, ističući kako se s povećanom potrošnjom forsira i domaća proizvodnja te otvaranje novih radnih mjesta.

Ocijenio je i kako je bez sudjelovanja Europe u razvoju hrvatskog gospodarstva teško očekivati brže pomake, te dodao kako je riječ o strukturalnim fondovima koji trebaju doći u Hrvatsku. Hrvatska za sada koristi pretpristupne fondove što je dobro ako se opredijelimo za prave prioritete na koje ćemo vezati svoj kapital, dodao je.

Govoreći o mogućnosti dolaska Međunarodnog monetarnog fonda predsjednik je kazao kako je i sam davno govorio da s njim treba računati. Dužni smo oko 38 milijardi eura, 11 ili 12 milijardi eura duga dospjeva na naplatu, a u rezervi imamo devet milijardi eura, podsjetio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene