Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik o štednji

Mesić: Ne bude li dobrih plaća, neće biti ni potrošnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom današnjeg posjeta Zadarskoj županiji u izjavi novinarima u Zadru predsjednik Republike Stjepan Mesić izrazio je uvjerenje da će Europa imati snage ukloniti sve barijere koje prijete Hrvatskoj u njezinu ulasku u EU.

'Hrvatska se država drži principa i ako budemo blokirani zbog bilateralnog spora sa Slovenijom možemo čekati. Želimo savladati otvoreno pitanje o granici sa Slovenijom ali da nitko ne bude prikraćen. Možemo na jednoj strani voditi pregovore s EU, a bilateralni spor rješavati sa Slovenijom. Kako ćemo ga riješiti to se tek trebamo dogovoriti', rekao je Mesić odgovarajući na pitanje o odnosima sa Slovenijom.

Pročitajte i ovo Marko Biočina - 1 Golemi dugovi Biočina za Dnevnik Nove TV o propadanju nekadašnjeg diva: "Nedopustivo je da netko radi za tako malu plaću, prodaja nekretnina nije rješenje" Autobusi Autotroleja Nakon prosvjeda Povećavaju se plaće radnicima Autotroleja: Rast će još neke naknade

'Ako se od nas traži da ne prejudiciramo granicu onda prvo treba postaviti to pitanje Sloveniji čiji je parlament donio odluku da je njihova granica u Piranskom zaljevu na našoj obali, a koju moraju povući da bi se uopće moglo pregovarati', dodao je. Mesić je zaključio kako Hrvatska pregovore s EU želi završiti radi sebe ali ako EU nema mogućnosti da svoju članicu privede principima, Hrvatska može očekivati.

Osvrčući se na aktualnu gospodarsku krizu u svijetu i u nas kazao je kako je recesija zahvatila Europu i sve ovisi o tome koliko će biti organizirana da odgovori na taj izazov. U vezi sa situacijom u Hrvatskoj napomenuo je kako moramo ići u rebalans proračuna, kao i štedjeti, no drži kako se ne može štedjeti na potrošnji. Ako nema potrošnje, ako nema plaća onda nema ni proizvodnje i to može završiti loše. Treba štedjeti na onim pozicijama koje ne donose novac u kratkom vremenu. Tu Vlada i njezini stručnjaci moraju tražiti najbolja rješenja, rekao je predsjednik Mesić, ističući kako se s povećanom potrošnjom forsira i domaća proizvodnja te otvaranje novih radnih mjesta.

Ocijenio je i kako je bez sudjelovanja Europe u razvoju hrvatskog gospodarstva teško očekivati brže pomake, te dodao kako je riječ o strukturalnim fondovima koji trebaju doći u Hrvatsku. Hrvatska za sada koristi pretpristupne fondove što je dobro ako se opredijelimo za prave prioritete na koje ćemo vezati svoj kapital, dodao je.

Govoreći o mogućnosti dolaska Međunarodnog monetarnog fonda predsjednik je kazao kako je i sam davno govorio da s njim treba računati. Dužni smo oko 38 milijardi eura, 11 ili 12 milijardi eura duga dospjeva na naplatu, a u rezervi imamo devet milijardi eura, podsjetio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene