Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je da general Mladen Markač kao haški optuženik nije smio otići u lov i tako prekršiti poznata mu pravila po kojima je trebao postupati braneći se sa slobode.


Hrvatski mediji objavili su proteklih dana fotografije s lova na
divlje svinje na Bilogori na kojima se, uz ostale, nalaze Markač i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić za 'Politiku': Hajka na mene zbog skretanja pozornosti Slika nije dostupna Treba li istražiti je li predsjednik Mesić legalno dao transkripte u Haag?

Mesić je također ocijenio da je Kirin svojim postupkom naštetio onima koji se danas brane u Haagu i koji također očekuju da bi se mogli braniti sa slobode.

"Haški tribunal ima svoja pravila i svi koji imaju pravo na obranu sa slobode znaju pravila po kojima moraju postupati. Očito je i da je general Markač znao ta pravila", rekao je Mesić.
Predsjednik smatra da ministar Kirin svojim sudjelovanjem u lovu nije uputio dobru poruku o uvjerljivosti Hrvatske. "Ako Hrvatska želi biti zemlja kojoj se vjeruje, onda moraju svi postupati po pravilima. Ali ako se krše pravila, onda to šteti svima onima koji bi sutra mogli očekivati da se brane sa slobode", rekao je Mesić.

Na upit treba li Kirin snositi odgovornost za svoj postupak,
Predsjednik je rekao da to ovisi o tome kako će biti sastavljena nova Vlada.

Upitan očekuje li posljedice za Hrvatsku zbog primjene ZERP-a od 1. siječnja 2008., Mesić je odgovorio kako će posljedica biti te da će ZERP trebati usuglašavati.

ZERP se primjenjuje od 1. siječnja, a onda će se usuglašavati što se može održati a što treba dogovoriti s Europskom komisijom i nama susjednim zemljama, rekao je Mesić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju