Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Lisabonski sporazum ne bi trebao biti uvjet za ulazak u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u subotu tijekom posjeta Rabu da prihvaćanje Lisabonskog sporazuma ne bi trebalo biti uvjet za ulazak Hrvatske u EU.

Mesić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel po kojoj ulazak Hrvatske u EU odnosno proširenje EU-a ovisi o prihvaćanju Lisabonskog sporazuma.

Pročitajte i ovo Policijsko vozilo Rab šokiran 26-godišnjak šakama umlatio do smrti drugog pacijenta: Policija objavila detalje zločina u bolnici Ilustracija Osumnjičen na ispitivanju Šakama do smrti zatukao drugog pacijenta: Svemu je prethodio verbalan sukob koji je potom eskalirao

Mesić je istaknuo da je na Zagrebačkom summitu održanom u studenome 2000. godine, na inicijativu tadašnjeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, donijeta odluka da se otvori proces pregovora s Hrvatskom o ulasku u EU, te da će Hrvatska ući kad ispuni sve potrebne zahtjeve i prihvati uvjete i to, kako je rekao Mesić, bez ikakvih paketa i dodatnih uvjeta.

Predsjednik RH je izrazio nadu da će se zemlje EU-a držati svoje odluke.

40 godina bratimljenja Raba i San Marina  

Predstavnici grada Raba i grada San Marina (u Republici San Marino), danas su u Rabu na svečanoj sjednici rapskoga Gradskog vijeća obilježili 40. obljetnicu bratimljenja.

Na svečanosti je uz predstavnike gradova bio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Rab i San Marino potpisali su Povelju o bratimljenju 22. lipnja 1968. u San Marinu.

Povezuje ih, pak, legenda o svetom Marinu, klesaru koji je s Raba pobjegao pred progonom kršćana, kojeg je provodio rimskog cara Dioklecijana. Sv. Marin je pobjegao na talijansku obalu, gdje je na brdu Titan iznad Riminija 301. godine osnovao zajednicu kršćana iz koje je nastala Republika San Marino.

Rapski gradonačelnik Željko Barčić kazao je kako je taj tip bratimljenja ovdašnjih lokalnih zajednica s onima u zapadnim državama prije 40 godina bio posve netipičan.

Istaknuo je značenje pomoći Republike San Marino otoku Rabu i Hrvatskoj u humanitarnoj pomoći tijekom Domovinskog rata.

Podsjetio je i na pomoć iz San Marina pri utemeljenju Udruge rapskih samostreličara i Festivala s temom srednjeg vijeka - "Rapske fjere", danas bitnih dijelova rapskog identiteta.

Gradonačelnik San Marina, Alessandro Baruli, naglasio kako je sv. Marin u San Marino donio kršćanske i katoličke vrijednosti, na kojima je utemeljena tamošnja republika. Podsjetio je i na posebnu vrijednost prijateljstva dvaju gradova u današnjem svijetu gdje - kako je rekao - vladaju novac i interesi.

Predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, pozdravljajući okupljene na sjednici Gradskog vijeća kazao je kako se vjerodostojnost jedne zemlje ne mjeri površinom ni brojem stanovnika već odnosom prema načelima slobode, demokracije, tolerancije i sigurnosti građana, a te vrijednosti, istaknuo je, Republika San Marino njeguje stoljećima.

Podsjetio je također kako je Republika San Marino među prvim državama u svijetu priznala neovisnost Republike Hrvatske.

Rekao je i kako je suradnja važna u sadašnjem procesu ujedinjenja Europe. "Takva Europa isključit će rat kao način rješavanja problema te motive rata koji su uvijek u teritorijalnim pitanjima. Takva Europa će postati glavni činitelj mira na svijetu", kazao je Mesić, izrazivši uvjerenje da će Hrvatska ući u EU 2010. godine.

Tijekom poslijepodneva predsjednik Mesić u društvu domaćina s Raba obići će Goli otok, gdje su 1949. godine, za vrijeme obračuna sa Staljinovim pristašama u tadašnjoj Komunističkoj partiji Jugoslavije, jugoslavenske komunističke vlasti otvorile kaznionicu i koncentracijski logor.

Naknadno su na Golom otoku bili zatvarani i drugi politički zatvorenici. Procjenjuje se kako je ondje bilo zatočeno od 17 tisuća do 32 tisuće zatvorenika, a broj ubijenih i umrlih nije točno utvrđen.

Kasnije je na Golom otoku bio zatvor te kazneno-popravni dom za maloljetnike, koji su ukinuti 1988. godine.

Od tada se traži rješenje za korištenje toga kvarnerskog otoka, prvenstveno u turističke svrhe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene