Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorio na specifični ustroj

Mesić: Trebalo bi okončati operaciju u Libiji i donijeti novu rezoluciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Svakako bi trebalo spriječiti dojam, i to ne samo riječima, kao da se rezolucija Vijeća sigurnosti koristi kao pokriće za fizičko likvidiranje pukovnika Gadafija i promjenu ustroja vlasti u Libiji', rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru s veleposlanikom SR Njemačke, Berndom Fischerom, stoji u priopćenju iz njegovog ureda.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić posljednjih je dana o intervenciji u Libiji na svoju inicijativu razgovarao s brojnim stranim dužnosnicima. Mesić je u razgovoru s Berndom Fischerom rekao kako smatra da je pri svemu što se poduzima u vezi s Libijom 'trebalo imati na umu specifičnosti unutarnjeg ustroja te zemlje, kao i osobnosti samoga Gadafija'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Treba li Stjepan Mesić otkriti tko mu je posudio novac za stanove? Slika nije dostupna Oglasio se bivši predsjednik Mesić posredovao između Gadafija, Kine, SAD- a i Rusije

>> 'Sarkozy vodi misiju u katastrofu, Washington zanima samo kaos'

>> Gadafi: Fašisti će završiti na smetlištu povijesti

>> Rat u Libiji mogao bi inspirirati Al Kaidu

Mesić smatra da je ishod započetih vojnih operacija neizvjestan te da je prethodno trebalo 'iscrpiti sve druge mogućnosti, primjerice, hitno slanje na teren promatračke misije koja bi osigurala da svijet dobije potpune i objektivne informacije o svemu što se zbiva, umjesto da ovisi o izvještajima medijskih dopisnika i blogera, odnosno priopćenjima sukobljenih strana'.

'Arhitekturu buduće Libije moraju osmisliti i ostvariti Libijci', izjavio je Mesić i dodao da i pobunjenici moraju pokazati volju za pregovorima. Rekao je također kako valja izbjeći dojam da je riječ o još jednom ratu zapadnih zemalja protiv neke od arapskih zemalja, odnosno zemalja Trećeg svijeta.

'Primarni cilj nije zaštita civila, već neki drugi ciljevi'

U razgovoru s veleposlanikom Ruske Federacije Robertom Markaryanom konstatirano je kako udari na Libiju dovode do podjela u Europskoj uniji, NATO-u i Arapskoj ligi. U razgovoru je rečeno da 'smo, suprotno prethodnim najavama kako će biti riječ o ograničenim i 'kirurški preciznim' udarima, svjedoci nečega što se očito odvija u skladu s nekim drugim scenarijem'.

Tijekom susreta Mesića s veleposlanikom NR Kine Shen Zhifeiem rečeno je da 'način na koji se provodi rezolucija Vijeća sigurnosti dopušta zaključak kako primarni cilj vojnih udara na Libiju nije zaštita civilnog stanovništva, nego ostvarivanje nekih drugih ciljeva'.

'Vijeće sigurnosti bi trebalo proglasiti ostvarenom zonu zabrane leta'

'Hrvatska iz vlastitoga iskustva iz vremena Domovinskog rata zna što je zona zabrane leta i kako se ona provodi', rekao je Mesić i dodao da bi se po njegovu mišljenju 'Vijeće sigurnosti trebalo ponovo sastati i proglasiti da je zona zabrane leta iznad Libije ostvarena, te time okončati vojne operacije što se vode na temelju njegove rezolucije'.

'Istodobno trebalo bi donijeti novu rezoluciju koja bi odredila pravce djelovanja međunarodne zajednice u provođenju reformi u Libiji, ali svakako na taj način da glavnu riječ u tome imaju Libijci, rekao je bivši hrvatski predsjednik.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene