Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema nepravomoćnoj presudi slovenskog suda u Kopru bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić trebao bi platiti 2000 eura odštete za duševne boli kontroverznom Slovencu Jošku Jorasu jer ga je nazvao 'redikulom u nečijoj funkciji'.


Vijest je to koju piše ljubljansko 'Delo' koje se poziva na Jorasova odvjetnika. Odvjetnik Danijel Starman izjavio je da se ne slaže sa stajalištem suda da su u javnoj komunikaciji dopušteni 'jači izrazi' i da je njegov klijent zbog spomenute izjave Mesića bio 'jako pogođen' zbog čega je preko suda zahtijevao odštetu od čak 20.000 eura, a dodijeljena je odšteta u vrijednosti desetine traženog iznosa.

Joras živi u selu Mlini u općini Buje, ali od osamostaljenja dviju država ne priznaje hrvatski suverenitet na tom području nego tvrdi da je njegova kuća na slovenskom teritoriju. Mesić je izraz 'redikul' upotrijebio u kolovozu 2004. godine, odgovarajući na pitanja novinara u jednom slučaju kad je kontroverzni 'borac za južnu granicu' (kako su Jorasa u to doba, s pomalo ironičnim tonom, nazivali slovenski mediji) ponovo bio zapriječio normalno odvijanje prometa na graničnom prijelazu Plovanija, tvrdeći da to nije službeni prijelaz nego privremena kontrolna točka.

Vezani članci Eksplozija u slovenskoj kemijskoj tvornici Petero poginulih u tvornici u Sloveniji. Zna se i vjerojatan uzrok eksplozije Eksplozija u slovenskoj tvornici - 2 Mjesto zavijeno tugom: "Ružna vijest o petero preminulih potresla je mali slovenski gradić"

>> Drama na Plovaniji: Joško Joras počeo štrajk glađu

Slovenski su mediji tadašnju Mesićevu izjavu dodatno zaoštrili, prevevši upotrijebljeni termin redikul kao 'dvorska luda' (dvorni norček). Kako navodi 'Delo', bivši hrvatski predsjednik, kojega su molili za komentar presude, u ponedjeljak im je izrazio iznenađenje presudom koparskog suda, te nakon konzultacije sa svojom odvjetnicom najavio vjerojatnu žalbu.

U svom prethodnom odgovoru na dopis suda Mesić je, navodi 'Delo', ustvrdio da slovenski sud ne može biti nadležan za odštetni zahtjev koji je pokrenuo Joras jer isti živi u Hrvatskoj, pa je tu mogla nastati i eventualna šteta njegovu dobru imenu. Unatoč tomu, Mesić je, navodi vodeći slovenski list, izrazio spremnost da na sudu u Kopru kaže što je stvarno rekao o Jorasu u spomenutoj prilici jer mediji znaju krivo prenijeti izjave političara. Joras se u tužbi pozivao na Mesićevu izjavu kako ju je prenio lokalni list Primorske novice' iz Kopra. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju