Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da je izvor nestabilnosti u BiH i na Kosovu u Beogradu, te da sve ono što se protivi europskom modelu udruživanja ne koristi nikome pa ni Srbiji.


"Ja bih se s tim apsolutno složio. Kada bi Beograd pozvao Srbe na Kosovu da glasuju, da uđu u institucije, onda bi oni bili subjekt... To Beogradu očito ne odgovara", rekao je hrvatski predsjednik odgovarajući na pitanje novinara smatra li da je izvor spomenute nestabilnosti u Beogradu te na molbu komentira izjavu Biljane Kovačević Vučo iz beogradskog Komiteta za ljudska prava da blagonaklonost EU-a i susjednih država prema Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću nimalo ne pomaže demokratskim snagama u Srbiji.

Vezani članci Ilegalni migranti Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, na ovim je mjestima najveći pritisak: "Kad dođe toplije vrijeme, oni će vjerojatno kroz šumu..." Janez Janša, slovenski premijer Janša nazvao Džaferovića: "Ne postoji dokument kojim bi Slovenija zagovarala promjene granica BiH"

"Kada bi ušli u institucije mogli bi pridonijeti tome da Kosovo bude višenacionalno, demokratsko i europski usmjereno", dodao je Mesić. Ustvrdio je i da "sve ono što je protiv europskog modela udruživanja ne koristi nikome pa ni Srbiji".

Ahtisaarijev plan smatra dobrim temeljem za postizanje dogovora ali je konstatirao da su "dvije strane duboko ukopane".

"Jedni bi nezavisnost odmah a drugi nikada", rekao je predsjednik i poručio da "treba poštovati nove realitete".

Ocijenio je da, nakon Kosova, istu politiku Beograd vodi i prema Banjoj Luci, poručivši da Hrvatska želi razvijati odnose s cjelovitom BiH.

"Hrvatska nikad neće entitete shvaćati kao države u državi niti
prihvatiti njihovo izdvajanje, i kao što Hrvati u BiH moraju svoju
politiku kreirati u Sarajevu to isto Srbima moraju poručivati i vlasti u Beogradu", rekao je predsjednik i istaknuo da "nema rezervne domovine".

Predsjednik Mesić odgovarao je na pitanja novinara nakon Foruma o strateškoj regionalnoj suradnji Hrvatske u okviru tradicionalnog susreta Hrvatsko-britanske poslovne mreže čiji je pokrovitelj britanski veleposlanik Sir John Ramsden.

U pozdravnom govoru predsjednik Mesić je istaknuo važnost regionalne suradnje, posebice gospodarske, kao preduvjeta za razvoj regije, a posebice kao preduvjeta za "izbjegavanje izolacionizma i radikalnog nacionalizma". 

Pozvao se na izvješća Svjetske banke i drugih institucija da su "razvojne perspektive u jugoistočnoj Europi povoljne ali rastu sigurnosni rizici".

"Regionalnu sigurnost možemo osnažiti jačanjem europskog
integracijskog procesa", kazao je hrvatski šef države.

Kazao je da Hrvatska podržava sporazum Srbije i EU-a o Stabilizaciji i pridruživanju ali i podsjetio da Srbija mora ispuniti i neke uvjete.

Kazao je da Hrvatska mora otvarati granice prema susjedima, ali nakon što se usvoje isti standardi i nakon što su vidljiva njihova europska opredjeljenja.

"Neki granicu Srbije ponovno vide na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag", upozorio je Mesić i ocijenio da se "sreća i zadovoljstvo moraju tražiti u svojim granicama".

Zaključio je da je nužno riješiti probleme na Kosovu i BiH i
"završiti arhitekturu našeg prostora".

Veleposlanik Ramsden nije želio komentirati stanje na Kosovu, ogradivši se izjavom da su "pregovori u tijeku", ali je, kao i hrvatski predsjednik, izrazio žaljenje što "Srbi nisu sudjelovali na izborima". 

Situaciju u regiji smatra "teškom". Ramsden je pohvalio Hrvatsku koja, kako se izrazio, "pokušava druge u regiji potaknuti da se bave konkretnim, relevantnim pitanjima".

"Velika Britanija i Hrvatska dijele viziju stabilne i prosperitetne
regije", kazao je Ramsden koji je prije toga, u uvodnom izlaganju na Forumu, izrazio zadovoljstvo što "Hrvatska pokazuje smjer drugima".

Također je poručio da "ostali svijet neće čekati dok se političke klase bave prošlošću".