Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Hrvatska daje punu potporu Uniji za Mediteran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska daje punu potporu Uniji za Mediteran, koja će pomoći ostvaranju suradnje na Sredozomlju na svim gospodarskom, kulturnom i političkom planu, izjavio je nakon završetka summita u Parizu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

''Ovaj skup je uspio i nadamo se da će rezultati biti pozitivni u svim zemljama. Stvara se jedan organizam koji će pomoći ostvarenju suradnje na Mediteranu na svim poljima u kulturi, gospodarstvu i na političkom planu. Hrvatska daje punu podršku Uniji za Mediteran", izjavio je Mesić koji je sudjelovao na osnivačkom summitu Unije za Mediteran.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Mediteransku uniju činit će 27 zemalja članica Europske unije, zemlje južnog Sredozemlja - Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Mauritanija, Sirija, Tunis, Turska i palestinske vlasti, te europske sredozemne zemlje Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Monako. Ukupno je pozvano 44 zemlje, ali libijski vođa Moamer Gadafi odbija sudjelovati u tom projektu. 

>> Janša: Nakon ZERP-a razdvojeni su bilateralni odnosi od pristupnih pregovora s Hrvatskom

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je također istaknuo da Hrvatska može biti zadovoljna jer je riječ o inicijativi koja je kompatibilna s njezinim vanjskopolitičkim ciljevima.

"Mi smo zainteresirani za suradnju u vezi s Jadranom, posebice na ekološkom planu i vjerujem da ćemo kroz ovu inicijativu moći otvoriti raspravu kako na najbolji način očuvati Jadransko more, osigurati održivo ribarstvo i zaštiti resurse", rekao je Jandroković.

Predsjednik Mesić je u svom govoru pred sudionicima summita istaknuo da "Hrvatska želi da Mediteran postane zona mira, demokracije, suradnje i napretka. Uložit ćemo sve naše napore i aktivno sudjelovati u izgradnji takvog prostora".

Predsjednik Mesić je na rubu summita imao niz bilateralnih susreta. U subotu se sastao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, a u nedjelju je razgovarao sa predsjednicima Sirije, Alžira i Poljske, Bašarom al-Asadom, Abdelazizom Bouteflikom i Lechom Kaczynskim, slovenskim premijerom Janezom Janšom, španjolskim premijerom Joseom Luizom Zapaterom, emirom od Katara Hamadom bin Khalifom Al Thanijem.

I ministar Jandroković je na marginama ministarskog sastanka, koji se održao prije podne, imao priliku za neformalne susrete s nizom svojih kolega.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene