Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić doputovao u Libiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u ponedjeljak u Libiju, gdje će u Sirtu, rodnom gradu libijskog vođe Moamera Gadafija, početi trodnevni posjet toj zemlji.

Očekuje se da će se Mesić u Sirtu sastati s pukovnikom Moamerom Gadafijem, a u središtu razgovora trebali bi biti bilateralni odnosi, kao i aktualno stanje na međunarodnoj sceni, posebice s obzirom na to da su i Hrvatska i Libija od 1. siječnja ove godine nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europa u strahu 'Stižu brodovima? Džihadisti na samo 300 kilometara od juga Italije' Slika nije dostupna Lekcija iz povijesti Mesić: 'Koji je to antifašizam što ga Karamarko brani od mrtvoga Tita?'

Mesićev posjet Libiji prati i izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika koji će s libijskim partnerima razmotriti mogućnosti i perspektive intenziviranja gospodarske suradnje. Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Libije iznosila je prošle godine 67,44 milijuna dolara, od čega je 17,18 milijuna dolara iznosio hrvatski izvoz u Libiju, a 50,26 milijuna dolara uvoz iz Libije u Hrvatsku. Robna razmjena između Zagreba i Tripolija posljednjih se godina bitno povećala, ali još postoje veliki potencijali posebice u području energetike, poljoprivrede, farmacije, brodogradnje i građevine.

Hrvatskom predsjedniku ovo je drugi službeni posjet Libiji u svojstvu predsjednika Hrvatske, a Libiju je službeno posjetio i u prosincu 1992. godine u svojstvu predsjednika Hrvatskog sabora.

Libija je bila jedna od prvih izvaneuropskih zemalja koja je priznala Hrvatsku (1993. godine), a 2003. godine otvorena su diplomatska predstavništva u Zagrebu i Tripoliju. Dvije zemlje dosad su potpisale Ugovor o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji, Ugovor o poticanju i zaštiti ulaganja te sporazum o suradnji ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja, a očekuje se i potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, što bi trebalo bitno olakšati suradnju gospodarstvenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene