Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tehničke pogreške pri trošenju novca

Memedi negira da samo u romskim udrugama ima nepravilnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina podržali su danas izvješće Savjeta za nacionalne manjine o prošlogodišnjem trošenju proračunskog novca za programe nacionalnih manjina.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer uvodno je kazao kako mu je drago što je posljednje izvješće, za razliku od pet prethodnih, izazvalo zanimanje javnosti. Ponovio je da je ponosan na činjenicu da su ove godine financijska izvješća podnijele sve udruge te podsjetio da su udruge kojima su u izvješćima utvrđene tehničke pogreške dobile rok do kraja lipnja da te nepravilnosti isprave. 'Ako to ne učine, morat će vratiti novac i neće dalje biti financirane', rekao je Tolnauer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne dozvoljavaju dodatno pravo glasa 'HDZ udara na koaliciju i manjinske zastupnike' Slika nije dostupna Sukob Memedi-Milanović Memedi: Milanović je još zelen za mene

Naglasio je da je uglavnom riječ o romskim udrugama, te da je to 'potpuno normalno', kad se uzme u obzir činjenica da je riječ o 'novoj manjini', koja, za razliku od 'starih' još nema uhodan sustav. Medije je pozvao da ispitaju kako novac troše drugi korisnici državnog proračuna. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je država u 2008. za manjine izdvojila 18 posto više novca, a posebno je pohvalio Vladu i njezin Ured za nacionalne manjine, s kojima, kaže, manjine imaju partnerski odnos.

Romski zastupnik Nazif Memedi ističe, međutim, da nije riječ samo o romskim udrugama te da ima udruga civilnog društva koje dobivaju puno više novca od romskih, a nitko ih ne pita za trošenje. Memedija smeta i to što su mediji nenamjenskim trošenjem novca nazvali račune za hranu i piće koje su u svojim financijskim izvješćima priložile neke udruge. 'Kako bi Romi trebali slaviti Svjetski dan Roma, nego uz hranu, piće i pjesmu. Nismo tamo da plačemo', poručio je Memedi.

Na medije je ljuta i Ivanka Roksandić (HDZ), jer su za netransparentno trošenje prozvali dvije romske udruge iz njezine Sisačko-moslavačke županije. 'Te udruge izuzetno puno rade, a problem je nastao jer u izvješćima nisu slijedili propisanu metodologiju', ocijenila je Roksandić, koja ističe da je riječ o udrugama koje su napravile velike pomake u životu romske zajednice i prije donošenja Nacionalnog programa za Rome.

Predsjednik Odbora Furio Radin ocijenio je, međutim, da 'nije dobro što je situacija u nekim udrugama onakva kakva jest'. Radin se založio za osnivanje posebnog registra manjinskih udruga, kako se ne bi događalo da se novac iz proračuna daje udrugama 'koje su osnovala tri člana, radi zajedničkih interesa'. Takve udruge, smatra Radin, nemaju digniteta za zastupanje nacionalnih manjina.

Predstojnica Vladina Ureda za manjine Milena Klajner kazala je, međutim, da je nemoguće uvesti takav registar, jer mu se protivi Europska komisija, a Savjet je pozvala da postroži kriterije za dodjelu proračunskog novca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene