Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštrije mjere

Manjine podržale hitnu primjenu Zakona o navijačima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski vrući stadioni morat će biti premreženi skenerima i kamerama i to već u roku od godinu dana. Inače ništa od nogometa. Nacionalne manjine u Saboru, najčešće žrtve navijačkog barbarizma, podržale su hitnu primjenu novog zakona.

Dramatične snimke praških nereda Bad Blue Boysa bile su kap u prepunoj čaši navijačkog divljanja. Najavljivane su oštre mjere borbe protiv krivaca za ovakve prizore koji su ocrnili Hrvatsku u svijetu, a kockice stavili na listu nepoželjnih gostiju. No u Sabor stiže ublažena varijanta teksta Zakona. Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dao mu je potporu nakon prihvaćanja njihovih amandmana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici

'Naš amandman je zapravo išao za time da se jasno kažu sankcije ako se i dalje neće staviti, što je već i prošli zakon predviđao ne, ako se i dalje neće staviti video nadzor na stadionima', rekao je Furio Radin, predsjednik Odbora za ljudska prava. Tu je i postavljanje skupih brojača ulaznica. Policija kaže, nakon izglasavanja Zakona, vrijeme za prilagodbu je godina dana. 'Možemo očekivati 2010. godinu, pred kraj godine da će sve biti kako treba inače će klubovi biti isključeni iz takmičenja od nacionalnih sportskih saveza', rekao je Dražen Vitez, zamjenik ravnatelja policije.

Alkohol ipak neće biti isključen na natjecanjima koja policija ne okarakterizira kao visokorizična. 'Čaša piva nikome neće naškoditi, a svi oni koji će biti iznad 0,8 također neće moći u stadion tako da ćemo ih eliminirati i neće moći nastaviti dalje sa konzumiranjem alkoholnih pića', kaže Vitez.

Odbor za ljudska prava i manjine veseli se što će Zakon na stadionima uz razbijače eliminirati i hukače. 'Po prvi put će se moći govoriti o tome da se može nadzirati situacija unutar stadiona. Nakon blagoslova Odbora slijedi glasanje o Zakonu. Hoće li biti uspješan, pokazat će se već nagodinu', zaključuje Radin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene