Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O uhićenju svoga sina Igora Mejaškog u Keniji njegovi su roditelji, koji žive u Zagrebu, saznali iz medija. Majka Katica kaže kako joj nije jasno kakve veze njezin sin, koji je u međuvremenu pušten na slobodu, ima s haškim sudom i Ratkom Mladićem.


Prema njezinim riječima, Igor Mejaški više od 20 godina živi u Keniji i s ratom nije imao veze. 'On se javio na početku rata i rekao kako mu nije ugodno iz daljine slušati vijesti koje dolaze iz Hrvatske te mi je rekao da razmišlja da se vrati i uključi u obranu. No, ja sam mu rekla da mu to ne bi bilo pametno s obzirom na njegovu bolesnu nogu', kaže Katica Mejaški i dodaje da upravo zbog bolesne noge zadnjih godina rjeđe dolazi u domovinu.

Vezani članci Prometna nesreća na cesti Lasinja-Pisarovina - 1 U slijetanju s ceste u Lasinji ozlijeđene majka i beba, 35-godišnjakinja zaspala za volanom? Trudnica, ilustracija Udruga Roda i Hrvatska komora primalja traže izmjenu zakona za porod kod kuće: ''Guranje problema pod tepih i zatvaranje očiju pred stvarnošću nisu rješenja''

Igor je, kako kaže, bio pričuvni oficir JNA prije nego je napustio tadašnju Jugoslaviju. U međuvremenu je, kaže majka, obišao cijeli svijet, a Keniju je odabrao za mjesto na kojem će se skrasiti i pokrenuti poslove. Katica Mejaški se čudi kako ga je netko mogao zamijeniti s haškim bjeguncem Ratkom Mladićem. 'Moj se sin malo udeljao, malo je bucmast, on i Mladić uopće ne sliče', rekla nam je kroz smijeh.

Podsjetimo, Mejaški je uhićen jučer u Mombasi u Keniji. Prve vijesti iz te afričke zemlje bile su da je uhićen haški bjegunac, no identitet uhićenika nije objavljen. Svjetskim su se medijima odmah proširila nagađanja kako se radi ili o Ratku Mladiću ili o Goranu Hadžiću. Danas se, međutim, doznalo da se ne radi ni o jednom od njih već o Zagrepčaninu koji već 25 godina živi u Keniji.

ICTY i Interpol potvrdili: Muškarac uhićen u Keniji nije ni Mladić ni Hadžić

Muškarac uhićen u Keniji pod sumnjom da je bjegunac pred Haaškim sudom za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije nije ni bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, ni bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba Goran Hadžić, potvrdili su u petak Haaško tužiteljstvo i Interpol. 'Možemo potvrditi da osoba koja je uhićena u Keniji nije ni Mladić, ni Hadžić', objavila je u Haagu glasnogovornica haaškog tužiteljstva Olga Kavran a glasnogovornica Interpola Rachel Billington kazala je da otisci prstiju uhićenog u Keniji ne odgovaraju onima Ratka Mladića.

Kenijskoj policiji ovo nije prvi put

Viši dužnosnik kenijske policije kazao je da je uhićeni muškarac pušten na slobodu jer se radilo o zamjeni identiteta, javlja iz Nairobija američka novinska agencija AP. Svjetski mediji već su ranije javili da se radi o Hrvatu Igoru Mejaškom, koji već godinama živi u Keniji i da je vlasnik ekskluzivnog sportskog centra 'Blue Lagoon Water Sports' u sklopu hotela Whitesands u Mombasi.

Ovo nije prvi puta da je kenijska policija uhitila krivu osobu pod sumnjom da se radi o traženom ratnom zločincu.