Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

ostao bez prsta

Napad medvjeda na Velebitu treći u posljednjih 15 godina: Evo što učiniti ako se sretnete oči u oči s razjarenom zvijeri

Božo Nekić iz Vratnika (Foto: Dnevnik.hr)
Božo Nekić iz Vratnika (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Božo Nekić iz Vratnika (Foto: Dnevnik.hr) Božo Nekić iz Vratnika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Medvjed u trku (Foto: Dnevnik.hr) Medvjed u trku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Medvjed u divljini (Foto: Dnevnik.hr) Medvjed u divljini (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Medvjed pije vodu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Božo Nekić iz Vratnika preživio je napad medvjeda na Velebitu. Spasila su ga njegova dva psa, a Božo je ostao bez dijela prsta i mišića lijeve noge.

Božo Nekić (68) iz Vratnika, velebitskog prijevoja iznad Senja, jedva je izvukao živu glavu kada ga je napao medvjed.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed Snimka medvjedića u brlogu iznad Bakarca - 1 U blizini Bakarca VIDEO Mala šetnja pretvorila se u pravu dramu: Snimao dva mladunca, a onda mu je medvjedica pokazala gdje mu je mjesto

„Čujem, raskrivi se. Ja se okrenem, a ona se odjednom digla na noge i u tri skoka je bila na meni. Imao sam mobitel i neki štap. Psi su je napali, a ona je zgrabila štap i odgrizla mi prst“, priča Nekić iz bolničkog kreveta.

Psi su privukli pažnju medvjeda pa je Božo pobjegao na obližnje stablo. „Psi su se razdvojili i ona nije znala za kojim će pa se okrenula i krenula na mene. U tom sam se trenu popeo na malo stablo jedno metar, metar i pol. Ali ona me kandžama htjela skinuti odozgo pa mi je počupala mišić lijeve noge“, kaže Božo.

I opet su dva Božina ljubimca spasila život. Ponovno su odvukli pažnju razjarenoj zvijeri. „Psi su se vratili i lajali na nju. Onda je ona mene pustila, spustila se i vratila se odakle je došla“, kaže Božo, koji se oporavlja u riječkoj bolnici. Na sreću, ostao je smiren pri napadu i spriječio teže posljedice.

„Sišao sam, skinuo košulju i njome podvezao nogu. Skinuo sam potkošulju i podvezao ruku, a onda pravac kući“, kaže Božo.

No kad ozljede zacijele, opet će u obližnju šumu. “Nije me uhvatila panika, ali je strah kad mi je odgrizla prst i kad sam vidio krv i golu kost“, ispričao je Božo.

Oštri zubi trgaju kožu i meso

Napadi medvjeda na ljude u Hrvatskoj vrlo su rijetki. U 15 godina zabilježena su tri napada.

Prema jednoj međunaordnoj studiji u kojoj je sudjelovao i naš najpoznatiji poznavatelj zvijeri, profesor Đuro Huber, 90 tisuća puta veće su šanse da će vas napasti čovjek nego medvjed. Isto tako 160 puta veća je vjerojatnost da će vas ugristi pas.

No iako rijetki, napadi medvjeda događaju se, i vjerujte, iz vlastitog iskustva govorim, nije ugodno gledati kada zvijer od nekoliko stotina kilograma krene napadati čovjeka. Kandžama i oštrim zubima trga kožu i meso i u tim trenucima ne boji se ničega.

Ekipa Dnevnika Nove TV svjedočila je davno jednom takvom napadu na dvije osobe i nikome ne bi poželjeli da to vidi uživo.

Ako sretnete medvjeda...

Stručnjaci kažu da medvjedi ne napadaju ako se ne osjete ugroženima i uglavnom se sklanjaju od ljudi. Napadaju uglavnom medvjedice koje brane svoje mlade i onda kad se osjećaju da su stjerani u bezizlaznu situaciju.

Stoga ne treba odustati od kretanja prirodom, samo valja biti oprezan, osluškivati zvukove, povremeno se glasno nakašljati, zazviždati ili lomiti grane pred sobom. Ako posumnjate da je u daljini pred vama zvijer – valja se okrenuti i bez panike polako krenuti natrag odakle ste došli.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene