Tomo Medved
Tomo Medved Foto: DNEVNIK.hr

Tijekom vikenda navodno se odustalo od spajanja ministarstava obrane i branitelja.


Najavljeni proces smanjenja broja ministarstava spajanjem postojećih u veće resore, očekivano, naišao je uz zagovornike i na određene otpore u administraciji premijera Andreja Plenkovića, kao i u vodstvu HDZ-a.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o stanju nakon potresa: "Zbog ove katastrofe osnovali smo poseban oblik Stožera civilne zaštite kojem je na čelu Tomo Medved" Davor Božinović Božinović komentirao incident s lubenicama, otkrio i da se razmišlja o smanjenju broja dana za samoizolaciju

Veliki protivnik ideje spajanja resora obrane i branitelja aktualni ministar branitelja i odnedavno zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved uspio je “obraniti” samostalnost svojeg ministarstva, piše Jutarnji list.

"To još nije sto posto riješeno, ali tijekom vikenda, čini mi se, prevagnuli su Medvedovi argumenti i, prema svemu sudeći, Ministarstvo branitelja postojat će i u idućoj Vladi kao zaseban resor, a Medved će ostati ministar branitelja. A uz to možda i jedan od potpredsjednika Vlade", rekao je izvor iz Plenkovićeve Vlade.

Iako je do sada bio izostavljan iz medijskih spekulacija o sastavu buduće Vlade, tri izvora iz HDZ-a i Banskih dvora tvrde da će Mario Banožić vjerojatno biti član i Plenkovićeve nove Vlade, i to kao ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a njegovo se Ministarstvo državne imovine sigurno gasi.

Premijer je navodno sklon u novoj Vladi zadržati i Darka Horvata, čije se Ministarstvo gospodarstva spaja s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, kojem će na čelu biti Tomislav Ćorić. Neki kažu da je moguće da Horvat postane novi ministar obrane, dok drugi sugovornici Jutarnjeg kažu da to nije realno.