Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3. dan štrajka Glasa Istre

'Medijski prostor je zatrovan političarima i financijskim moćnicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici 'Glasa Istre' treći dan štrajkaju.

Pošto im je uprava tvrtke jučer zapriječila ulazak u zgradu, oni su se i jutros ponovno okupili na pulskoj rivi ispred zgrade u kojoj je redakcija, a trubeći su ih pozdravili mnogi Puljani koji su onuda prolazili automobilom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera 'Glas Istre': Bažon odbacio optužbe novinara Slika nije dostupna Kaznena prijava protiv predsjednika Uprave 'Glasa Istre'

Glavna sindikalna povjerenica u 'Glasu Istre' Maša Jerin izjavila je novinarima da je sindikat jučer Županijskome sudu u Puli podnio zahtjev kojim se traži zabrana isključenja iz rada za radnike u štrajku. 'To što radi Albert Faggian je nezakonito', poručila je Jerin.

>> Novinarima Glasa Istre zabranili ulaz u redakciju

>> Radnici 'Glasa Istre' počeli štrajk

Pulski odvjetnik Tomislav Divić potvrdio je kako je jučer na temelju članka 282. Zakona o radu u ime sindikata Županijskome sudu u Puli podnio zahtjev kojim se od suda traži da zabrani 'isključenje iz rada koje je poslodavac poduzeo protiv radnika u štrajku'. Poslodavac im je, naime, zabranio ući u zgradu u kojoj je redakcija.

Zabrana isključenja iz rada tek nakon osmog dana štrajka

Zabrana isključenja iz rada, tzv. 'lockout' može se provesti tek nakon osmog dana štrajka, i to za polovicu radnika, izjavio je odvjetnik Divić i dodao kako se u tom slučaju poslodavac nije toga držao. Također je rekao kako sud u tom slučaju odluku mora donijeti u roku od četiri dana te da je zato već za sutra u podne najavljeno prvo ročište.

Zabrana isključenja iz rada može se provesti tek nakon osmog dana štrajka, i to za polovicu radnika, izjavio je odvjetnik Divić

Radnike 'Glasa Istre' u štrajku je podupro i predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, koji je s njima bio ispred zgrade 'Glasa Istre'. Tom je prigodom novinarima rekao da je taj štrajk očito 'početak borbe na hrvatskim prostorima za slobodno novinarstvo i za slobodu riječi i pisanja'.

'Medijski prostor je zatrovan političarima i financijskim moćnicima'

'Medijski prostor u Hrvatskoj je zatrovan od političara i financijskih moćnika koji kontroliraju te prostore. To je veliki problem, a ovo što se događa s ovim radnicima uskoro će se događati i u ostalim medijskim kućama', poručio je Bulić, ističući kako je u tom slučaju riječ o problemu slobode riječi i pisanja.

'Trebalo bi stati na kraj tome da politika vlada medijskim prostorom. To je zapravo problem 'Glasa Istre', ali i osnovni razlog zbog kojega te novine prodaju manji broj primjeraka nego nekada', zaključio je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene